Hopp til innhold

Pussy Riot får to års fengsel

Det russiske punkbandet Pussy Riot ble i dag dømt til to års fengsel for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Pussy Riot med dommen i rettssalen

Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich, and Nadezhda Tolokonnikova viser fram rettens dom inne i glassburet i rettssalen i Moskva fredag.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Demonstranter foran rettsbygningen i Moskva der Pussy Riot ble dømt

Mange hundre demonstranter hadde samlet seg utenfor rettsbygningen da Pussy Riot ble dømt. Mange av dem ble arrestert.

Foto: ALEXANDER MOROZOV / Afp

Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova er alle tre dømt til to års fengsel.

Det sa dommer Marina Syrova i retten i dag.

Da kjennelsen ble opplest, utvekslet de tre jentene forsiktige smil der de satt med håndhjern i et glassbur i rettssalen.

Den russiske rettssalen var fylt til randen og mer enn 500 mennesker fulgte med da dommen ble lest opp.

I forkant av dommen hadde russisk politi trappet sikkerheten kraftig opp rundt domstolen for å hindre de mange fremmøtte i å nå frem til de tre medlemmene av punkebandet.

Massive demonstrasjoner

Over hele verden har mange tusen mennesker demonstrert mot det de kaller en politisk dom. Også i Oslo.

Amnesty arrangerer demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i Oslo

Utenfor den russiske ambassaden i Oslo hadde flere møtt opp for å markere sin avstand mot dagens rettssak.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– En fellende dom vil være forkastelig. Det er et klart brudd på ytringsfriheten og et tydelig signal fra Moskva om at roter du med Putin, så burer han deg inne. Vi må sende et tydelig signal til Putin og russiske myndigheter, sa generalsekretær i Amnetys John Peder Egernæs til NRK.no tidligere i dag da han leverte 12.000 underskrifter til den russiske ambassaden i Oslo.

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for de tre russiske kvinnene i Pussy Riot, etter at de fremførte en høyst utradisjonell sangprotest mot Russlands president Vladimir Putin i vinter. Foran forskrekkede kirkegjengere i Vår Frelser-katedralen i Moskva ba punkaktivistene i rosa og grønne finlandshetter jomfru Maria jage Putin ut av landet.

De tre jentene har vært fengslet siden de 21. februar.

– En farse

Både forsvarerne til kvinnene, og russiske og internasjonale aktivister som har fulgt saken, mener den har hatt store svakheter og slagside i favør av påtalemakten.

Mange sammenlikner rettsprosessen med den mot forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij, som har sittet inne i ti år etter det som ble omtalt som en rettsfarse.

En rekke internasjonale artister har også gått ut med sin støtte til Pussy Riot og appell om å frifinne dem. Sist ut var Paul McCartney, som på sin hjemmeside ba russiske myndigheter respektere ytringsfriheten. Tidligere denne måneden fikk Madonna store overskrifter da under sin Moskva-konsert kom med lignende oppfordring.

SISTE NYTT

Siste nytt