I dag får Pussy Riot dommen: – Putin er ondskapens ansikt

– Vi trodde aldri vi skulle havne i retten for dette, sier en av punkaktivistene i Pussy Riot. I dag får de vite om de må sone flere år i fengsel etter kirkeprotesten mot Vladimir Putin.

Fredag faller dom i saken mot punkerne i bandet Pussy Riot i Moskva. Tre kvinner fra gruppen er tiltalt for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Dom i saken mot Pussy Riot

Årets mest omtalte politiske aktivister får i dag avgjort skjebnen sin. De tre russiske kvinnene i Pussy Riot risikerer tre års fengsel, etter å ha fremført en høyst utradisjonell sangprotest mot Russlands president Vladimir Putin i vinter. Foran forskrekkede kirkegjengere i Vår Frelser-katedralen i Moskva ba punkaktivistene i rosa og grønne finlandshetter jomfru Maria jage Putin ut av landet.

En protest både Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova var forberedt på ville vekke reaksjoner. Men at det skulle sende dem i fengsel i månedsvis og resultere i en rettssak som langt på vei har delt Russland i to, engasjert artister og aktivister verden over og fått Amnesty til å erklære dem samvittighetsfanger, var de ikke forberedt på.

Det forteller Tolokonnikova i et sjeldent intervju med den opposisjonelle avisen Novaja Gazeta, samme dag som dommen faller og aktivister verden over, også i Norge, planlegger stostilte støttedemonstrasjoner.

Russia Punks vs Putin

I BUR: Kvinnene i Pussy Riot, Maria Alekhina,Yekaterina Samutsevich, Nadezjda Tolokonnikova har under rettssaken i Moskva sittet i bur. I dag får de dommen.

Foto: Misha Japaridze / Ap

– Denne rettssaken og straffeforfølgelsen hadde vi slett ikke forventet, for vi har ikke begått forbrytelser. Dessuten hadde vi ikke forventet at maktapparatet er så dumt og tegneserieaktig, sier hun.

– Vi er politiske fanger

Putin har vært under hardt press av en stadig mer slagkraftig russisk opposisjon etter at han gjorde comeback som president i mai i år. Da Pussy Riot tok seg inn i katedralen i slutten av februar, var det midt i valgkampinnspurten. Pussy Riot er tiltalt for religiøs vandalisme, men Tolokonnikova fastholder det hun og de to andre har forklart i retten hele tiden – at protesten var politisk motivert, ikke religiøst.

– Vi har hele tiden sagt at det var en politisk protest formidlet via punk, som hadde et tydelig budskap: Putin må ut, sier hun.

Og nøler ikke med å omtale presidenten, som har et brokete rykte hva demokrati og ytringsfrihet angår, i svært lite flatterende ordelag:

– Putin er ondskapens ansikt, ondskap i moderne russisk politikk. Og vi gjør alt vi kan for å gjøre moderne russisk politikk til ordentlig politikk, for å fjerne Putin.

– Anser du deg selv som en politisk fange, spør Novaja Gazteas journalist.

– Ja, fordi vi er fengslet av politiske grunner, det er utvilsomt.

Vladimir Putin

MISLIKTE: Vladimir Putin mislikte Pussy Riots protest mot ham så sterkt at han kalte den «motbydelig».

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Både forsvarerne til kvinnene, og russiske og internasjonale aktivister som har fulgt saken, mener den har hatt store svakheter og slagside i favør av påtalemakten. Mange sammenlikner rettsprosessen med den mot forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij, som har sittet inne i ti år etter det som ble omtalt som en rettsfarse.

– Jeg tror ikke vi får en rettferdig dom. Jeg tror ikke på rettens avgjørelser i det hele tatt. Retten eksisterer ikke. Det er en illusjon, sier Tolokonnikova.

– Kan bli sendt til Sibir

En av spekulasjonene før dommen er at kvinnene istedenfor fengsel, kan bli sendt til en arbeidsleir i Sibir, hvor forholdene skal være svært tøffe. Men Tolokonnikova frykter ikke det. Hun sier også at de i fengselet etter forholdene har det bra.

– Over alt er det fantastiske mennesker. Sånn sett er vi heldige.

En rekke internasjonale artister har gått ut med sin støtte til Pussy Riot og appell om å frifinne dem. Sist ut var Paul McCartney, som på sin hjemmeside ba russiske myndigheter respektere ytringsfriheten. Tidligere denne måneden skapte Madonna furore under sin Moskva-konsert ved å komme med lignende oppfordring.

– Vi elsker dem, og vi er stolt av dem, sier Tolokonnikova.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Tilhenger av bandet "Pussy Riot" pågrepet i Moskva

PROTESTERER: Tilhengerne av Pussy Riot har demonstrert i flere måneder, og i dag mobiliseres det over hele verden. Her legges en i bakken i Moskva.

Foto: Rustem Adagamov / Ap

Selv har Putin vært sparsom med å kommentere saken, som trolig har skapt langt mer hodebry for presidenten enn han var forberedt på. Under et besøk i London under OL ble han pepret med spørsmål om saken, og svart da at han «håpet retten kom til en god beslutning». Tidligere har han omtalt kvinnenes opptreden som «motbydelig».

Vil ikke forlate Russland

I et Russland hvor den russisk-ortodokse kristendommen står sterkt blant en stor del av befolkningen, og mange hevder båndene mellom religion og politikk blir stadig sterkere, er det mange som har brukt samme ord.

Under rettssaken førte aktoratet vitner som var til stede i kirken under stuntet, som hevdet de hadde fått psykiske ettervirkninger av det som omtaltes som et hån mot kirken.

I retten beklaget kvinnene overfor de som følte seg religiøst krenket. Men Tolokonnikova avviser at det blir aktuelt å be Putin om unnskyldning.

– Putin? Tuller du? Selvfølgelig ikke, det er ikke aktuelt.

Det kommer heller ikke på tale å forlate Russland dersom de skulle bli frikjent.

– Vi er ikke så enkle å bli kvitt. La oss se hvem som vinner.

SISTE NYTT

Siste nytt