Hopp til innhold

Demonstrerer mot Pussy Riot-dom

DEN RUSSISKE AMBASSADE (NRK.no) Demonstranter i knallfargede finlandshetter har samlet seg utenfor Russlands ambassade for å kreve frifinnelse av punk-aktivistene i Pussy Riot – som får dommen i dag.

Fredag faller dom i saken mot punkerne i bandet Pussy Riot i Moskva. Tre kvinner fra gruppen er tiltalt for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Dom i saken mot Pussy Riot

John Peder Egernæs i Amnesty

Her leverer Egenæs i Amnesty 12.000 underskrifter som krever frifinnelse av Pussy Riot. Ingen ved ambassaden ville komme ut og ta i mot. De skyldte på lunsjtid.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– En fellende dom vil være forkastelig. Det er et klart brudd på ytringsfriheten og et tydelig signal fra Moskva om at roter du med Putin, så burer han deg inne. Vi må sende et tydelig signal til Putin og russiske myndigheter, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egernæs til NRK.no i det han leverer 12.000 underskrifter som krever full frifinnelse av de russiske punk rockerne.

Rundt 100 personer har i dag samlet seg utenfor den russiske ambassaden i Oslo. De fleste av dem med fargerike finnlandshetter og med taktfaste rop.

«Svaboda Pussy Roit» (Sett fri Pussy Riot), ropes det mot ambassaden, men ingen svarer.

Det er Amnesty som har tatt initiativ til protesten utenfor ambassaden i Drammensveien, og flere steder i Europa og verden gjør nå folk det samme i en koordinert aksjon for å vise symapti med og kreve frifinnelse for årets mest omtalte politiske aktivister, som i dag får i dag avgjort skjebnen sin.

Amnesty arrangerer demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i Oslo

Utenfor den russiske ambassaden i Oslo hadde flere møtt opp for å markere sin avstand mot dagens rettssak.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK
Atma Andersson

Atma Andersson ønske rå markere sin støtte til Pussy Riot.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Jeg er her for å markere min støtte til Pussy Riot. Hvis vi ikke kaster lys over dette, vil russiske myndigheter bare fortsette å bure folk inne i strid med ytringsfriheten. Jeg er redd for at mange andre vil havne i fengsel for dette. Forhåpentligvis bidrar oppmerksomhet positivt, sier Atma Andersson til NRK.no.

Hun er en av de rundt 100 som har møtt frem foran den russiske ambassaden i Oslo.

– Å være maskert i dag er et sterkt virkemiddel, men riktig. I Russland kan man ikke være offentlig politisk engasjert, i praksis. Dessuten er Pussy Riot opptatt av at man er et kollektiv, og balaklava understreker dette, sier Andersson.

De tre russiske kvinnene i Pussy Riot risikerer tre års fengsel, etter å ha fremført en høyst utradisjonell sangprotest mot Russlands president Vladimir Putin i vinter. Foran forskrekkede kirkegjengere i Vår Frelser-katedralen i Moskva ba punkaktivistene i rosa og grønne finlandshetter jomfru Maria jage Putin ut av landet.

Stjernespekket støtte

En protest både var forberedt på ville vekke reaksjoner. Men at det skulle sende dem i fengsel i månedsvis og resultere i en rettssak som langt på vei har delt Russland i to, engasjert artister og aktivister verden over og fått Amnesty til å erklære dem samvittighetsfanger, var de ikke forberedt på.

Medlemmene av Pussy Riot

I BUR: Under rettssaken har Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova i Pussy Riot vært plassert i et bur.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Denne rettssaken og straffeforfølgelsen hadde vi slett ikke forventet, for vi har ikke begått forbrytelser. Dessuten hadde vi ikke forventet at maktapparatet er så dumt og tegneserieaktig, sa Tolokonnikova i et sjeldent intervju med den opposisjonelle avisen Novaja Gazeta i går.

En rekke internasjonale artister har gått ut med sin støtte til Pussy Riot og appell om å frifinne dem. Sist ut var Paul McCartney, som på sin hjemmeside ba russiske myndigheter respektere ytringsfriheten. Tidligere denne måneden skapte Madonna furore under sin Moskva-konsert ved å komme med lignende oppfordring.

– Vi elsker dem, og vi er stolt av dem, sier Tolokonnikova.

– En farse

Både forsvarerne til kvinnene, og russiske og internasjonale aktivister som har fulgt saken, mener den har hatt store svakheter og slagside i favør av påtalemakten.

Mange sammenlikner rettsprosessen med den mot forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij, som har sittet inne i ti år etter det som ble omtalt som en rettsfarse.

punk

KONTROVERSIELLE: Pussy Riot hadde fremført flere kontroversielle stunts før de ble arrestert i februar. Her er de i aksjon på Den røde plass i Moskva.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt