NRK Meny
Normal

Puerto Rico misligholder statsgjeld

Puerto Ricos regjering opplyser at den ikke klarer å betale et stort avdrag på sin statsgjeld innen fristen mandag.

USA-PUERTORICO/PENSIONS File photo of Puerto Rico's Governor Garcia Padilla speaking ain San Juan

Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: Alvin Baez / Reuters / NTB scanpix

Foto: ALVIN BAEZ / Reuters

Avdraget er på totalt 470 millioner dollar, omtrent 3,8 milliarder kroner etter dagens kurs. Guvernør Alejandro Garcia Padilla opplyser at han har utstedt en ordre som forbyr utbetalinger av penger statsbanken GDB skylder. Avdraget banken skulle ha betalt mandag, er på 420 millioner dollar.

Politikerne på Puerto Rico har gjennom helgen forsøkt å framforhandle en avtale som skulle sørge for at gjeldsavdraget betales som planlagt, men de kom ikke til enighet. Dessuten har ikke kongressen på den karibiske øya klart å få igjennom et lovforslag om restrukturering av statsgjelden.

– La meg være helt tydelig: Dette var en smertefull avgjørelse. Vi ville foretrukket å ha et juridisk rammeverk for å restrukturere gjelden på en ryddig måte, sier Garcia.

Han legger til at Puerto Rico ikke kunne betalt avdraget uten å ofre de grunnleggende behovene til Puerto Ricos 3,5 millioner innbyggere, inkludert å holde skoler og offentlige sykehus åpne. Garcia forteller at Puerto Rico, som er et selvstyrt territorium underlagt USA, allerede sliter med å forsyne politi- og brannbiler med drivstoff.

Øya har i lengre tid slitt med en alvorlig økonomisk krise som har ført at de sliter med å betale ut renter og avdrag til eiere av puertoricanske obligasjoner. 1. juli forfaller nok et gjeldsavdrag, da på 780 millioner dollar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt