Hopp til innhold

Protest mot prisøkning på T-banen: Satte fyr på stasjoner og busser

Chiles president har erklært unntakstilstand i hovedstaden Santiago etter at en protest mot økte billettpriser på T-banen utviklet seg til voldsomme opptøyer.

Santiago

Et billettkontor på T-banen i Santiago står i brann.

Foto: Stringer / Reuters

T-banesystemet i Santiago er et av Sør-Amerikas mest moderne, med seks linjer som dekker 136 stasjoner.

Tidligere denne uka bestemte regjeringen at billettprisene skulle økes med 4 prosent i rushtiden, og viste til høyere energikostnader og en svakere peso.

Det førte til store protester, hovedsakelig fra studenter og andre unge demonstranter, skriver nyhetsbyrået AP.

Etter en uke med demonstrasjoner toppet det seg fredag ettermiddag, da flere T-banestasjoner ble vandalisert mens folk hoppet over sperreportene.

Santiago

Demonstranter setter fyr på inngangen til T-banestasjonen Santa Lucia i Santiago.

Foto: Claudio Reyes / AFP

Unntakstilstand

All trafikk ble stanset, og protestene begynte å spre seg gjennom byen utover kvelden. Natt til lørdag var det satt opp barrikader og startet branner ved inngangene til flere T-banestasjoner.

Protester i Chile, politi pågriper demonstranter

Opprørspolitiet pågriper en mann ved en T-banestasjon i Santiago.

Foto: Esteban Felix / AP

En rekke politibiler ble angrepet med steiner, og minst en buss ble satt i brann. Ruter ble knust og flere steder ble gjenstander kastet ned på skinnene.

Ifølge T-baneførernes fagforening er minst 16 ansatte skadet.

Bilder fra Santiago viser også et billettkontor på en T-banestasjon som står i full fyr. Politiet forsøkte å stanse opprøret med tåregass og batonger, men ble nødt til å trekke seg tilbake fra flere stasjoner.

Etter midnatt så president Sebastián Piñera seg nødt til å erklære unntakstilstand i byen. Han har nå gitt militæret ansvaret for sikkerheten i Santiago.

– Det er én ting å demonstrere, og en helt annen ting å begå den vandalismen vi har sett. Dette er ikke demonstrasjoner. Dette er kriminalitet, sa Piñera tidligere på kvelden.

Santiago

Brennende buss i sentrum av Santiago.

Foto: Claudio Reyes / AFP

Stengt gjennom helga

Ifølge samferdselsminister Gloria Hutt vil T-banen være stengt gjennom helga. En gradvis gjenåpning er planlagt i løpet av neste uke, men prisene vil ikke bli endret.

Foreløpige beregninger viser at det er gjort skader for nærmere 7 millioner kroner, skriver BBC.

Santiago

Hovedkontoret til energiselskapet ENEL sto også i brann natt til lørdag.

Foto: Stringer / Reuters

Innenriksminister Andrés Chadwick vil straffeforfølge alle som har skadet statens materiell eller hindret driften av T-banen. Dette har en strafferamme på tre til fem års fengsel.

Chile er et av Sør-Amerikas rikeste land, men også et av landene med størst økonomiske forskjeller.

I Santiago, som har rundt 6 millioner innbyggere, har mange klaget på levekostnadene og bedt om reformer i skattesystemet, arbeidslivet og pensjonsordningene.

Minst en studentorganisasjon har oppfordret demonstrantene til å fortsette, mens andre er rasende på grunn av de mange innstillingene og forsinkelsene.

Santiago

En mann kaster sykkelen sin på opprørspolitiet i Santiago.

Foto: Claudio Reyes / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt