Problemer for tettearbeidet i Mexicogolfen

Den amerikanske kystvakten og oljeselskapet BP bekjemper oljekatastrofen på flere fronter, men møter nå problemer med metalltrakten som skulle tette lekkasjen på bunnen. Arbeidet blir utsatt med to døgn.

Metall-kapsel

En 90 tonn tung metallstruktur ble forsøkt senket 1500 meter ned på havbunnen for å tette én av lekkasjene, men nå må den fjernes igjen.

Foto: HO / Reuters

De siste meldingene fra amerikanske myndigheter tyder på at værgudene spiller på lag med redningsarbeidet og kystnaturen langs Mexicogolfen.

Gunstige vindretninger er ventet å holde mesteparten av oljeflaket unna kysten de neste dagene.

Samtidig pågår arbeidet med å prøve å tette en av lekkasjene. En kjempestor metalltrakt ble i går senket ned på havbunnen.

Lørdag kveld kommer det derimot meldinger om at oljeselskapet BP har måttet fjerne trakten fra lekkasjeområdet igjen på grunn av problemer.

Problemene skal skyldes at det dannes krystaller av gass inne i konstruksjonen som vanskeliggjør arbeidet. Metallkonstruksjonen er derfor fjernet fra området, og arbeidet er utsatt med ca. to døgn. Likevel gir ikke oljeselskapet opp tetningsforsøket.

– Jeg vil ikke si at forsøket har feilet ennå, uttalte operasjonssjef i BP Doug Suttles til nyhetsbyrået Reuters.

Les: BPs store håp er på vei

Les: – Trakt kan ikke stanse oljelekkasje

Det var forventet at den krevende oppgaven med å senkes strukturen nøyaktig ned over lekkasjen og koble den til fartøyet skulle ta fire eller fem dager. Det var dermed ikke forventet at den er i drift før mandag, men nå blir dette ytterligere forsinket.

Video Brenning av olje i Mexicogolfen 6. mai 2010

– Mye verre hvis oljen når sumpområdene

I en nylig offentliggjort video fra den amerikanske kystvakten vises hvordan det nå gjennomføres kontrollerte branner ute i Mexicogolfen for å kvitte seg med olje.

Frykten er fortsatt at store mengder olje skal nå de sårbare kystområdene.

– Det vil bli mye verre å rydde opp hvis denne oljen når sumpområdene, uttalte en bekymret guvernør Bobby Jindal for delstaten Lousiana.

Brannene settes på av opprydningsmannskapene etter at olje er samlet sammen innenfor lenser. Med lenser samles også olje for å bli samlet opp av skip.

Hittil har det blitt samlet opp rundt 50 000 fat med en blanding av olje og vann, sier kystvakten til nyhetsbyrået AP.

Mange lokalsamfunn ønsker mer lenser langs kysten for å hindre oljen i å ende i fjæresteinene, men dette er ikke like enkelt siden kystlinjen som kan rammes av oljeflaket er veldig lang.

– Det finnes ikke nok lenser til å dekke alle fire delstatene, uttalte David Mosley i den amerikanske kystvakten til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt