Prestestyret slår tilbake

Reformpolitikeren Mir Hossein Mousavi, som tapte presidentvalget i Iran, ber tilhengerne sine om å fortsette å demonstrere.

Mir Hossein Mousavi

Mir Hossein Mousavi.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Men i dag var det den iranske sikkerhetstjenesten og det religiøse lederskapet som strammet grepet.

De har slått hardt ned på unge demokratiforkjempere som har fylt gatene i Teheran, og flere hundre mennesker skal være arrestert.

Feiret seieren

I dag inntok også Ahmadinejads tilhengere gatene i sentrum av Teheran. De viftet med iranske flagg og ropte taktfast den gjenvalgte presidentens navn.

Ahmadinejad selv sammenlignet reaksjonene mot valget som reaksjonene fra det tapende lagets tilhengere etter en fotballkamp.

- Noen trodde de ville og vinne og ble sinte. Det har ingen juridisk troverdighet. Marginene er så store at ingen kan stille spørsmål ved dem, sa Ahmadinejad, som også gjorde det klart at landet vil fortsette sitt atomprogram.

Mir Hossein Mousavi klaget i dag offisielt på valgresultatet til det religiøse vokterrådet og bad om at valget ble underkjent. Han ber tilhengerene sine fortsette med fredelige demonstrasjoner, men ber dem unngå voldelige sammenstøt.

Jeg råder dere til å fortsette den sivile og lovlige opposisjonen i hele landet på en fredelig og uprovoserende måte, heter det i en uttalelse på nettstedet til Mousavis valgkampanje, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I uttalelsen sier Mousavi at han har levert en offisiell anmodning til Irans lovgivende forsamling om at valgresultatene annulleres.

Forsvarer valget

Mahmoud Ahmadinejad

President Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS

Irans gjenvalgte president gikk tildligere i dag hardt ut mot sine motstandere og kalte presidentvalget et slag i ansiktet til «undertrykkerne».

– Valget er et slag i ansiktet til undertrykkerne som prøver å herske over verden, sa president Mahmoud Ahmadinejad på en pressekonferanse.

LES: – Ahmadinejad gjenvalgt i Iran

Ahmadinejad kalte også striden om landets atomprogram «noe som hører fortiden til».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan denne uttalelsen tolkes som at Ahmadinejad ikke akter å endre landets atompolitikk under sin andre periode som president i Iran.

Ahmadinejad ble ifølge de offisielle valgresultane gjenvalgt for en ny fireårsperiode i går.

LES: - Minner om revolusjonen

Demonstranter i Teheran.

Demonstranter kaster stein på opprørspoliti i Teheran.

Foto: STR / AP

Ny uro

Hovedstaden Teheran er rammet av ny uro, og tilhengere av Mousavi har fortsatt sine protester.

LES: Tusenvis demonstrerer i Teheran

Tidligere i dag kjørte politifolk på motorsykler inn i en gruppe demonstranter i hovedstaden Teheran, og minst en person – en kvinne – kom til skade.

Politiet skjøt i luften for å spre menneskemengden.

Mediefolk som filmet skytingen ble arrestert, men løslatt etter kort tid.

Aftenposten-reporter arrestert

Også Aftenposten.no s reporter og hans sjåfør ble arrestert og ført til en kjeller i innenriksdepartementet i Teheran. Begge er nå løslatt.

– Jeg sto og videofilmet da politiets spesialstyrker kom mot oss. De arresterte sjåføren min. Da jeg fulgte etter for å få ham løslatt, arresterte de også meg. Jeg ble påsatt håndjern, sier journalist Jørgen Lohne til avisen.

Lohne legger til at det er blitt så å si umulig å drive journalistisk arbeid ute i gatene.

170 pågrepet

Tallet på arresterte etter to dager med omfattende uroligheter ble i dag oppgitt til 170.

Ti av de pågrepne regnes som hjernene bak opptøyene, og flere ledere bak uroen vil bli anholdt om kort tid, sa Teherans visepolitimester Ahmad Reza Radan til nyhetsbyrået IRNA.

SISTE NYTT

Siste nytt