NRK Meny
Normal

Pressen truer med bryllupsboikott

Store presseorganisasjoner vurderer å droppe kronprinsessebryllupet i Sverige.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling
Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Årsaken er krangling om rettighetene til å vise bilder fra bryllupet. Sveriges Televisjon (SVT) er ueng med nyhetsbyrå-giganter som Reuters, AFP (Agence France Presse) og AP (Associated Press), som nå vurderer å ikke dekke bryllupet, skriver Medievärlden.

SVT og byråene ble i utgangspunktet enige om at de får vise 90 sekunder fra selve bryllupsseremonien. Men da kontrakten skulle underskrives steilet byråene over klausulen som sier at materialet kun kan anvendes i 48 timer etterpå.

Ber om å få dekke selv

Nå har byråene skrevet brev til det svenske hoffet og spurt om det er mulig å på kort tid skaffe dem en egen kameraplass under seremonien. De skriver også at de vil droppe å lage alle typer stoff rundt bryllupet dersom de ikke får til en avtale med hoffet eller SVT om dekningen av seremonien.

Pressebyråene skal også ha informert sine kunder om at de må påregne å dekke bryllupet på egen hånd.

Sveriges Televisjon sier at de bare følger regelverket til European Brodcasting Union, mens pressebyråene mener at bryllupet er såpass viktig at TV-rettighetene burde være åpne for alle.

- Vi må ikke glemme at disse byråene er kommersielle aktører som er ute etter å tjene penger, sier informasjonsdirektør Helga Baagøe i SVT til Svenska Dagbladet.

- Opp mot 200 millioner

NRK.no har tidligere skrevet om den storstilte TV-produksjonen som SVT står bak i forbindelse med brylluypet. Den svenske allmenkringkasteren skal sende direkte ut til flere europeiske land i ti timer. Mellom 60 og 70 TV-kameraer er plassert rundt omkring i Stockholm.

SVT har stor tro på at mange TV-seere i hele Europa vil følge seremonien.

– Jeg vil si 100-150 millioner kanskje. Men fotball-VM er en stor konkurrent, og det kommer nok til stjele mange seere. Men jeg tipper at vi kan få seertall opp mot 200 millioner, sier Lars Bjelkeskog i SVT.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt