Hopp til innhold

Journalister er bedt om å reise ut

- Journalister blir truet med bank dersom de blir tatt i å rapportere fra Teherans gater sier NRKs Sidsel Wold. Utenlandsk presse er i dag bedt om å forlate Iran.

Støre og demontrasjoner i Iran (Kollasj)
Foto: Scanpix

- Vi ser alvorlig på situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Kulturministeriet i Iran har gitt utenlandske journalister beskjed om at pressekortene deres er ugyldige og at de bør forlate landet så fort som mulig.

- Vi blir truet med å bli banket opp dersom vi blir observert i arbeid, sier NRKs Midtøstenkorrespondent Sidsel Wold.

Hør intervjuene her:

Inndratt arbeidsvisum

Utenriksdepartementet bekrefter at norske journalister er bedt om å forlate landet. Iran har underskrevet internasjonale konvensjoner som tilllater journalister å jobbe i landet, understreker utenriksministeren.

- Vi tar klar avstand fra et regime som ønsker å holde sannheten ute, sier Støre.

- Dette er i lengden et fåfengt tiltak, landet har nok av mennesker som kan kommunisere ut både i bilder og tekst, sier han.

Viser sitt sanne ansikt

- Dette forteller mye om regimet og om frykten av å bli sett i kortene, sier Støre.

Journalistenes pressevisum ble inndratt klokken ti norsk tid og det er varslet arrestasjoner og beslaglegging av utstyr dersom presse blir observert i gatene.

- Vi bruker diplomatiet for å ta oss av de situasjonene som måtte oppstå, sier Støre.

Ordre fra kulturdepartementet

– Ingen journalist har tillatelse til å dekke, filme eller ta bilder ute i byen, sa en tjenestemann i kulturdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Det iranske kulturdepartementet sendte ut et rundskriv til alle akkrediterte journalister der de innstendig blir bedt om å holde seg unna alle arrangementer som ikke er godkjent av departementet.

- Vi har fått beskjed om at journalister har blitt bedt om å forlate landet ved første anledning, og senest ved utløp av gyldig visum, sier norsk UD.

Tidligere i dag gikk Mir Houssein Mousavi sine tilhengere om å ikke delta i den varslede demostrasjoenn i dag av frykt for eskalering av opptøyende.

Les også:

Både Aftenposten, TV 2 og NRK har journalister i Iran, og den norske ambassaden holder tett kontakt med de norske pressefolkene i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt