NRK Meny
Normal

Presidentkandidaten "Mot Alle"

I Ukraina har det dukket opp en presidentkandidat som er mot alle.

Valgplakat Vasilj Protivsikh

Valgplakat Vasilj Protivsikh.

Foto: Valgplakat Ukraina

Morten Ruud
Foto: NRK

Vi er inne på valgkamphovedkvarteret til Vasilj Protvsikh. Egentlig heter han Gumenjuk til etternavn, men før valget endret han det til Protivsikh.

Det er ikke et vanlig etternavn - det er ukrainsk og betyr - Mot Alle.

- Jeg er mot alle som sitter ved makta. Jeg i mot Julia Timosjenko, og jeg er i mot Viktor Janukovitsj. Jeg uttrykker folkets vilje, hevder Protivsikh.

Han stiller som partiuavhengig kandidat blant de 18 andre kandidatene og har basert sitt presidentkandidatur på at halvparten av befolkningen er misfornøyd med landets ledelse. Forleden viste en undersøkelse at andelen misfornøyde er hele 86 prosent.

Kan ikke fortsette

Vasilj Protivsikh
Foto: Morten Ruud / NRK

- Dette kan vi ikke lenger holde ut. Slik kan vi bare ikke leve, slår han fast.

- Hvordan har vi fått alle milliardærene i landet, spør han og slår ut med armene.

Han svarer selv at det ikke er mulig å bli milliardær i Ukraina på en ærlig måte. De såkalte oligarkene har stjålet folkets verdier og fortsetter å styre landet ved å ha fingrene langt inne i maktapparatet, mener han.

Når han ikke er presidentkandidat, leder Protivsikh industri- og handelskammeret i regionen Ivano-Frankiwsk og byen med samme navn, som ligger vest i Ukraina.

Det er i vest nåværende president Viktor Jusjtjenko har sin base, det samme med statsminster Julia Timoskjenko. Deres fremste rival, Viktor Janukovitsj, er fra det russiskvendte øst.

Men øst eller vest; veiene og infrasrukturen i Ukraina er enten fraværende eller i elendig forfatning. Mange områder er fullstendig uten medisinsk beredskap. Og landet troner på en av topplasseringene på lista over de aller mest korrupte stater i verden.

Lista er lang og løsninga for Protivsikh er enkel.

- Alle i makta må bort. La folke velge hvem de vil - bare det ikke er noen som har noe med den nåværende makta å gjøre.

Vasil Protivsikh har ikke som mål å få folk til å la være og stemme. Han vil ha folket til urnene i et protesttvalg - og dette er hans måte å gjøre det på.

Optimismen borte

Euforien og optimismen fra Oransjerevolusjonen for fem år siden er definitivt borte.

De nye lederne som revolusjonen bragte fram, viste seg ikke mindre korrupt og tjuvaktig enn de forrige; maktkampen mellom presidenten og statsministeren de siste årene; rotet med et parlament som i store deler av de siste fem årene enten har vært funksjonsudyktig og preget av kaos, har ført til at mange er oppgitt og apatisk

Resultatet er at mange rett og slett ikke vil bruke stemmeretten i år.

Viktor Janukovitsj

Leder på meningsmålingene; Viktor Janukovitsj.

Foto: Andriy Mosienko / NTB Scanpix

Ifølge meningsmålingene er det statsminister Julia Timosjenko og tidligere statsminister Viktor Jankukovitsj som kommer til å gå videre til andre valgomgang. De har en betryggende ledelse på alle andre.

Nåværende president, og helten fra Organsjerevolusjonen, Viktor Jusjtjenko er helt hektet av, og ligger an til kun å få mellom tre og fem prosent oppslutning.

Rundt 30 prosent av velgerne sier de ikke kommer til å stemme, eller fremdeles ikke har bestemt seg.

Ingen nye på vei

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko

President Viktor Jusjtjenko har trolig tapt på forhånd.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Scanpix/AP

- Folk er klare for å finne et alternativ. Noen som kan representere en annen politikk på det økonomiske og sosiale området, sier analytiker Andrej Jermolejev ved Senter for sosial forskning til NRK.

Foreløpig finnes ikke det et slikt klart alternativ, og dermed er det representantene for det etablerte og korrupte regimet som fortsatt dominerer. Men det er kanskje ikke valget av ny president som vil være det viktigste for Ukraina.

Det framsyndede parlamentsvalget vil komme til å spille en stor rolle, mener Jermolejev. Det nåværende parlamentet er valgt fram til 2012, men presidenten har oppløsningsrett.

Viktor Janukovitsj, som leder på meningsmålingene, har sagt at han vil sørge for parlamentsvalg allerede 30. mai, dersom han ikke får en koalisjon i det nåværende han kan leve med.

Men, enten det blir Viktor Janukovitsj eller Julia Timosjenko som blir landets nye president, så er de begge representanter for det gamle. Det som Oransjerevolusjonen for fem år siden ville endre - men som den ikke fikk til.

Begynn å jobbe

Det er i denne situasjonen presidentkandidaten Mot Alle, Vasilj Protivsikh, har funnet sin nisje. Hans orginale protest har et klart budskap. Nå er det på tide å slutte med praten. Nå må vi begynne å arbeide.

- Jeg sier til alle politikerne - at syng mens dere gjør klar hendene: Nå er det på tide å jobbe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt