Hopp til innhold

Politiaksjonene i Brussel er over

BRUSSEL (NRK): Sent søndag kveld opplyser myndighetene at antiterroraksjonene som har pågått flere steder i Brussel, er avsluttet.

Politiaksjon i Brussel

GRAND-PLACE: Søndag kveld pågår det en antiterroraksjon i nærheten av Grand-Place og flere andre steder i Brussel.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Antiterroraksjonene pågikk i nærheten av Grand-Place og flere andre steder i den belgiske hovedstaden.

Politiet sperret av flere gater i området rundt turistmålet Grand-Place og togstasjonen Midi. Tungt bevæpnede politifolk og soldater holdt vakt bak sperringene.

Ifølge den belgiske avisen DH ble beboere i området bedt om å holde seg innendørs og unna vinduene.

Frykter at noe alvorlig vil skje

REDD: Taquis Rozalis og kona Mary vet ikke hva som foregår i nabolaget deres i Grand-Place nå, men frykter at noe alvorlig vil skje.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Politiet bekreftet at aksjonen er knyttet til terrortrusselen mot Brussel. Belgias statsminister Charles Michel sa til en belgisk TV-stasjon at det dreide seg om en «ekstremt alvorlig situasjon».

– Jeg er redd

Det er fortsatt uklart hva som var årsaken til søndagens politioperasjon rundt Grand-Place.

Taquis Rozalis og kona Mary vet ikke hva som foregikk i nabolaget deres i Grand-Place, men fryktet at noe alvorlig kom til å skje.

– Jeg har gått rundt sperringene og prøver å finne ut hva som foregår. Jeg er redd, sa Taquis Rozalis til NRK tidligere søndag kveld.

Flere gater er sperret av i Brussel

SE VIDEO: NRKs Brussel-korrespondent Åse Marit Befring er på plass ved Grand-Place og rapporterer om siste nytt fra den pågående antiterroraksjonen.

Stanset rapporteringen fra aksjonen

Det var et stort presseoppbud ved Grand-Place, og situasjonen var uoversiktlig. Belgiske medier skrev at det var «en viktig politiaksjon på gang i Brussel-området».

Avisen Le Soir og flere andre medier fulgte oppfordringen fra politiet og stoppet rapporteringen fra operasjonen i Brussel.

Terrorberedskapen holdes uendret på høyeste nivå i Brussel. Mens jakten på terrormistenkte fortsetter, holder alle skoler stengt mandag. For resten av Belgia forblir beredskapsnivået på nest høyeste nivå.

– Vi frykter et angrep som det i Paris, sa Michel på en pressekonferanse tidligere søndag kveld.

Myndighetene frykter et angrep mot sivile mål som kjøpesentre, butikker og kollektivtransport. Alle skoler i den belgiske hovedstaden holdes stengt mandag.

Politiaksjon i Brussel

INNENDØRS: Politiet i Brussel ber folk holde seg innendørs samtidig som de gjennomfører aksjoner flere steder i hovedstaden.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Stille i Brussel

– Hæren og politiets tilstedeværelse skal styrkes, og store deler av T-banetransporten innstilles også mandag, opplyste også Michel.

Arrangementer med store folkemengder skal også begrenses, og folk frarådes fortsatt å holde seg unna slike folkeansamlinger. Den belgiske hovedstaden er stille.

Væpnede soldater og politi vokter gater og viktige bygninger. Flere steder står det pansrede militærkjøretøyer, og byens borgere belager seg på at usikkerheten kan vare.

Brussel har hatt full terrorberedskap hele helga av frykt for et angrep likt det i Paris.

Aksjon i Grand-Place

STYRKET BEREDSKAP: Hæren og politiets tilstedeværelse er styrket i Brussel. En belgisk soldat står vakt ved Grand Place i sentrum av hovedstaden Brussel søndag kveld.

Foto: YVES HERMAN / Reuters/NTB Scanpix

Frykter et angrep fra Abdeslam

Politiet tror Salah Abdeslam, som har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen fra Paris, kan befinne seg i Brussel. Så lenge Abdeslam fortsatt er på frifot, er Belgia i helspenn.

Men ifølge TV-stasjonen VRTs ekspert Caroline Vandenberghe er det også frykt for at han skal ha kontakter som kan gjennomføre et angrep i Brussel lignende det i Paris.

– Vi gjør alt for å håndtere situasjonen. Det er flere mistenkte involvert, og derfor har vi innført særskilte tiltak, sier innenriksminister Jan Jambon til TV-stasjonen VRT.

UD ber nordmenn i Brussel følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

Sperret av gatene

SPERRET AV: Politiet har sperret av flere gater i dette området rundt Grand-Place.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg til Tyrkia for å diskutere svensk Nato-søknad med Erdogan

Ukraina og Sverige står høyt på agendaen på Nato-møtet i Oslo i dag. – Det er i Natos interesse å få Sverige inn så raskt som mulig, sier Jens Stoltenberg.