Normal

Planla terror mot Jyllands-Posten

To amerikanske menn er arrestert i Chicago, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten .

Jyllands-Posten
Foto: Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Bakgrunnen er Muhammed-karikaturene som ble trykket i den danske avisen.

Det amerikanske justisdepartementet opplyser at planen var å gjennomføre angrepet i Danmark.

Den ene av de arresterte er mistenkt for å ha planlagt flere angrep, mens den andre bare er mistenkt for å være involvert i planene om å angripe Jyllands-Posten.

Siktet for terrorplanlegging

Begge de arresterte er hjemmehørende i storbyen Chicago i Illinois i USA.

Den 49 år gamle David Coleman Headley er amerikansk statsborger, mens den ett år yngre Thawwur Hussain Rana er opprinnelig fra Pakistan, men er kanadisk statsborger.

Headley er siktet for for å ha plangt terrorhandlinger utenfor USA, inkludert drap og lemlestelse, og for å ha skaffet utstyr for å kunne begå terrorhandlingene.

Headley har skiftet navn, og het tidligere Daood Gilani, ifølge Chicago Area Local News.

Rana er siktet for å ha gitt materiell støtte til terrorvirksomhet i utlandet som Headley og minst tre personer i Pakistan var involvert i.

Rana eier en bondegård, en kjøttvarebedrift og flere andre firmaer.

Les: USAs justisdepartement om arrestasjonene.

To ganger i Danmark

Headley har vært på to rekognoseringsturer i Danmark, i januar og juni i år, og rapporterte til kontakter i Pakistan. FBI har beslaglagt videoer hos ham som viser eksteriørbilder av Jyllands-Posten, en nærliggende militærleir og utvendige og innvendige bilder av sentralstasjonen i København.

Han skal ha besøkt Jyllands-Postens lokaler i Århus og i København under falsk navn.

Headley skal ha skrevet et innlegg på en internettside der han sier han syns det er på tide med voldelige reaksjoner etter offentliggjøringen av Muhammed-karikaturene.

Hjalp til

Rana på sin side skal ha hjulpet Headley med å planlegge reisene til Danmark, og dekke over den egentlige hensikten med turene.

Rana skal også ha vært i e-postkontakt med en ansatt i Jyllands-Posten, der Rana kalte seg David Coleman Headley.

Arrestasjonene skjedde etter et nært samarbeid mellom det amerikanske føderalepolitiet FBI og den danske etterretningstjenesten, og FBI har overvåket de to svært nøye.

FBI-agenter arresterte Headley 3. oktober da han skulle fly til Pakistan via Philadelphia. Rana ble arrestert i hjemmet sitt i Chicago 18. oktober.

Nære kontakter

- De to har i forbindelse medplanleggingen vært i nær kontakt med medlemmer av terrornettverkene Lashkar-e-Taiba (LeT), al-Qaida og Harakat-ul- Jihad Islami (Huji), skriver den danske etterretningstjenesten PET på sine nettsider.

- Den ene av de arresterte har et omfattende nettverk blant framtredende militante ekstremister i Pakistan som ikke bare ønsker å slå til i Danmark, men som tidligere har vist at de kan utføre hensynsløse terrorhandlinger, sier sjefen for PET Jakob Scharf.

Han sier også at PET tror det var meningen å angripe tegneren Kurt Westergaard og redaktør Flemming Rose i Jyllands-Posten..

Planene som nå er avdekket skal ha gått ut på bruk av både sprengstoff og håndvåpen

PET tror ikke et terrorangrep i Danmark var nært forestående.

Nekter skyld

Thawwur Hussain Rana benekter at han er involvert.

- Han benekter enhver innblanding og er ivrig etter å få anledning til å slåss mot anklagene i rettssalen. Han ønsker å renvaske seg selv og sin families navn, sier advokat Patrick Blegen til nyhetsbyrået AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt