Hopp til innhold

Toppolitiker lagt i håndjern etter baltisk homoparade

Protestanter forsøkte lørdag å ødelegge homoparaden i Vilnius i Litauen. Blant dem som ble lagt i håndjern var et av landets parlamentsmedlemmer, Petras Gražulis.

LITHUANIA-GAY-PRIDE-PARADE

Homoparade-protestanter viste finger, kastet egg og holdt frem masker av politikeren Petras Gražulis som har uttalt at homofile bør forlate landet.

Foto: PETRAS MALUKAS / Afp

Nærmere 800 aktivister tok til hovedgaten i Vilnius på lørdag og veivet med regnbuefargede flagg og demonstrerte for homofiles rettigheter. Aktivistene ble møtt av protestanter som kastet egg, viste finger, ropte skjellsord og holdt frem masker av kanskje landets mest homofiendtlige – parlamentsmedlemmet Petras Gražulis.

LITHUANIA-GAY-PRIDE-PARADE

Marsjen «March for equality» er en del av det større arrangementet Baltic Pride 2013. Arrangørene skal ha kjempet en lang kamp med bystyret for å få lov til å marsjere i hovedgaten, noe bystyret satte seg imot.

Foto: PETRAS MALUKAS / Afp


Politikeren skal ha samlet og koordinert antihomo-demonstrantene med en megafon og blant annet ropt:

«Hvordan er homofile bedre enn nekrofile eller pedofile? Jeg skammer meg over at den råtne vesten, sammen med det moralske korrupte EU i spissen, driver propaganda i Litauen og forteller oss hvordan vi skal behandle homofile. Homofile bør forlate landet og ikke diktere oss.»

Ble lagt i håndjern

Gražulis skal etterhvert som demonstrasjonen eskalerte ha blitt kastet i bakken med ansiktet ned og fraktet vekk i håndjern av litauisk politiet. Til sammen 28 demonstranter skal ha blitt arrestert i løpet av dagen.

Politikeren skal senere ha blitt sluppet fri av politiet og var raskt tilbake blant demonstrantene.

Gražulis er parlamentsmedlem i Litauen. Han har kommet med flere forslag til antihomo-lovgivning, og har tidligere uttalt at homofile burde fordrives fra landet.

Videoen under viser hvordan Petras Gražulis legges i bakken av litauisk politi:


NRK fortalte nylig om trenden som stadig brer mer om seg i Russland, og særlig etter at president Vladimir Putin innførte streng homolovgivning i Russland tidligere i juli:

Homofile russere, noen helt ned i 15-årsalderen, lokkes i feller av nynazister som kontakter sine ofre på sosiale medier, flørter med dem og inviterer dem på stevnemøte. I realiteten er ikke nynazistene ute etter romantikk, men å gi homofile det de mener er en velfortjent ydmykelse og trakassering – som spenner mellom alt fra utskjelling til ren vold.

– På riktig vei

– Homokampen i Litauen har dreid seg mye om å gjøre homofiles rettigheter, som ofte refereres til som «LGBT-rettigheter» (lesbian, gay, bisexual, and transexual), til å gjelde på samme måte som menneskerettighetene, forteller Norges ambassadør til Litauen Leif Arne Ulland til NRK.no.

Ulland gikk selv i toget og forteller at arrangørene måtte gå en lang vei gjennom rettsapparatet for å få lov til å marsjere gjennom hovedgaten i Vilnius.

– Litauen har ikke det samme antihomo-lovverket som Russland, men preges likevel av at 80 prosent av landets befolkning er katolikker, forteller den norske ambassadøren. Den katolske kirken mener at man utfordrer familieverdiene ved å innføre like rettigheter for homofile.

– Innenfor EU ligger Litauen på topp når det kommer tikl homomotstand, forteller Ulland, som også minner om at det bare er 20 år siden homofili ble avkriminalisert i landet.

– Det tar land tid å endre disse holdningene, men den litauiske regjeringen har kommet et stykke, forsikrer ambassadøren.

LITHUANIA-NORWAY-POLITICS-DIPLOMACY

Utenriksminister Espen Barth Eide forteller at arbeid for homofiles rettigheter er et av UDs høyeste prioriteter.

Foto: PETRAS MALUKAS / Afp

På tross av demonstrasjonene i årets parade, ser ambassadøren en stor forbedring sammenlignet med i 2010 da paraden ble holdt i Vilnius for første gang. Da skal det ha vært store demonstrasjoner.

– I år fikk arrangørene etter flere rettsaker med byrådet lov til å marsjere i hovedgaten i Vilnius, så sånn sett hadde man kanskje fryktet verre demonstrasjoner enn det som ble tilfellet, forteller Ulland.

Høy prioritet for utenriksministeren

Utenriksministeren Espen Barth Eide er for tiden på besøk ved ambassaden i Vilnius, og forteller til NRK at arbeidet med LGBT-rettigheter har en høy prioritet i Utenriksdepartmentet.

– Vi har fått høre at det er stor lettelse hos den litauiske utenriksministeren, parlamentarikere, sentrale politikere og andre samarbeidspartnere etter gjennomføringen av Baltic Pride 2013, forteller Eide til NRK.no.

Eide minner også om at man ikke skal så mange tiårene tilbake i Norge før man finner en lignende motstand.

– Det er ikke sånn at en nasjon er mer tolerant enn andre, men Litauen har ikke tatt alle debattene som vi har i Norge ennå, avslutter Eide.

Videoen under viser aktivistenes møte med demonstrantene:

SISTE NYTT

Siste nytt