Palestinsk pressefotograf drept av israelske soldater

En palestinsk journalist som ble skutt av israelske soldater fredag, døde natt til lørdag av skadene, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Journalisten Yasser Murtaja døde i natt

Journalisten Yasser Murtaja døde i natt av skadene han ble påført under demonstrasjonene fredag.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Yasser Murtaja arbeidet som TV-fotograf og ble livstruende såret da israelske soldater skjøt med skarpt mot demonstranter nær grensa.

30-åringen jobbet for Ain Media, et produksjonsselskap som også tar oppdrag for utenlandske medier på Gazastripen.

Den velkjente palestinske fotografen befant seg over 100 meter fra grensegjerdet til Israel da han ble skutt. Han bar et kamera og var iført en skuddsikker vest som var tydelig merket PRESS.

Kulen traff ham i armhulen på et sted som var ubeskyttet av den skuddsikre vesten. Han hadde ifølge palestinske kilder verken tilknytning Hamas eller andre militante grupper å Gazastripen.

Palestinske demonstranter

Palestinske demonstranter utenfor Gaza under sammenstøtene med israelske soldater fredag

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

En annen pressefotograf, Hosam Salem, var vitne til hendelsen.

– Yaser filmet med kameraet ved siden av meg da vi hørte lyden av skudd. Han falt om på bakken og ropte "jeg er blitt skutt, jeg er blitt skutt", forteller Salem til al-Jazeera.

Årsaken til at Murtaja ble skutt er uklar. Palestinerne satte fyr på bildekk for å tåkelegge området med svart røyk og brukte lommespeil for å forstyrre soldatene med sollys.

Det ble gjort for at det skulle bli vanskeligere for de israelske skarpskytterne å plukke ut sin mål, men kan også ha økt risikoen for at andre og tilfeldige personer ville bli truffet.

En palestinsk aktivist bruker et speil for å forstyrre de israelske soldatene

En palestinsk aktivist bruker et speil for å forstyrre de israelske skarpskytterne under gårsdagen sammenstøt.

Foto: Khalil Hamra / AP

Et annet moment er at kamera på lang avstand kan forveksles med et våpen. Misforståelser kan oppstå og pressefotografer blir dermed tatt for å være dødelige trusler.

Hevder de kun skyter angripere

Israelske myndigheter har kommentert hendelsen og poengterer at de ikke har til hensikt å rette skudd mot journalister.

Det israelske forsvaret uttaler lørdag at årsaksforholdene er uklare og vil bli etterforsket. Det skriver Jerusalem Post.

Den israelske hæren hevder at soldatene bare skyter mot dem som er involvert i angrep mot grensegjerdet, noe som den siste uken har kostet 31 ubevæpnede palestinske demonstranter livet.

Israel har opprettet en flere hundre meter bred såkalt sikkerhetssone på palestinsk side av grensegjerdet, og alle som tar seg inn i denne sonen risikerer å bli skutt.

Palestinske demonstranter brenner bildekk under urolighetene

Palestinske demonstranter brenner bildekk under urolighetene. Røyken skal bidra til at israelske skarpskyttere på andre siden av gjerdet fård et vanskeligere med å avfyre skudd.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Minst ni personer ble skutt og drept og 491 andre fikk skuddskader da de israelske soldatene åpnet ild over grensa mot ubevæpnede demonstranter fredag. Tilstanden til 33 av de sårede var lørdag alvorlig.

Minst 31 palestinere er skutt og drept på samme vis av israelske soldater på Gazastripen den siste uka, blant dem flere barn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt