NRK Meny
Normal

Kan miste freden av syne

Forsoning mellom Hamas og Fatah er blitt langt viktigere for palestinerne enn en fredsavtale med Israel.

Støtter Hamas

'Pappa Haniya, vi støtter deg', står det på plakaten til denne unge Hamas-tilhengeren.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

- Palestinerne har mistet troen på sine politiske ledere, sier Gro Hasselknippe i Fafo. 

85 prosent av palestinerne svarer at de ønsker forhandlinger og forsoning mellom Hamas og Fatah. Det viser en meningsmåling gjort av Fafos Institutt for Anvendte Internasjonale Studier.

Holdningene til en fredsavtale for Midtøsten er blitt steilere i den palestinske befolkningen etter de siste månedenes kamper og uro. 

Ramallah

Palestinerne vil først og fremst ha intern fred.

Foto: ABBAS MOMANI / AFP

- Vil ha fred

Fredsforhandlingene med Israel opptar 63 prosent av de spurte på Vestbredden og halvparten av palestinerne i Gazastripen. De ønsker at forhandlingene skal tas opp igjen. Det er en nedslående nedgang på 15 prosentpoeng på et halvt år - i desember i fjor svarte 78 prosent at de ønsket fredsforhandlinger.

- Det betyr ikke at palestinere flest ikke ønsker fred med Israel, understreker FAFO-forsker Gro Hasselknippe.

-  Men akkurat nå overskygges dette av den interne politiske krisen i de palestinske områdene. Hovedbehovet er forsoning mellom de to store politiske grupperingene, sier hun.

- Hvis Abbas og Fatah alene skulle inngå fredsavtaler med Israel, ville ikke avtalene ha legitimitet. Abbas har i øyeblikket ikke fullmakt til å forhandle med én politisk stemme, sier Hasselknippe. 

Gro Hasselknippe

- Folk har resignert, sier Gro Hasselknippe.

Foto: FAFO

Flest Fatah-folk

Fatahs velgere støtter da også fredsforhandlinger med Israel i langt større grad enn Hamas' tilhengere - henholdsvis 74 prosent og 29 prosent vil ha en avtale om fred. 

Og flertallet av palestinerne ønsker fortsatt at fredsforhandlingene med Israel også skal gjenopptas. Men over halvparten av de spurte støtter også rakettangrepene fra Gaza inn i israelske områder.

Det er disse angrepene som har ført til tallrike israelske aksjoner inn i Gazastripen etter at Israel trakk seg helt ut av området for snart to år siden.

Splittet

Ikke uventet støtter et overveldende flertall av Fatahs tilhengere president Mahmoud Abbas. Men uavhengig av partitilhørighet og bosted er palestinerne delt ganske på midten i spørsmålet om det var riktig av Abbas å oppløse regjeringen.

Maskerte Hamas-styrker i Gaza by

Hamas tok kontrollen over Gazastripen på forsommeren.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

I går erklærte president Abbas at han kommer til å skrive ut nyvalg, både til nasjonalforsamlingen og president-embedet. FAFOs måling viser at halvparten av palestinerne tror at et nyvalg vil virke positivt.

26 prosent tror imidlertid det vil gjøre den vanskelige situasjonen enda verre.

Vil vinne valg

Hvis det holdes valg nå, vil Fatah ta en klar seier, viser målingen. Fatah ligger stabilt på 45 prosent, som partiet også gjorde i desember i fjor. Men Hamas har gått tilbake fra 28 til 22 prosent.

Men hele 40 prosent svarer at de ikke ønsker å delta i noe valg.

- Folk har resignert, de har mistet troen på det politiske lederskapet på begge sider av konflikten, sier Gro Hasselknippe.

Hun tror den eneste løsningen er forsoning.

- En politisk løsning av striden mellom Hamas og Fatah er det eneste som kan hjelpe nå, tror hun.

Abbas, Gaza, Hamas

Hamas-tilhengere viser sin avsky for palestinernes president.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS

Gjennomføringen av et valg nå, vil gi et stort problem: .En ny lovgivende forsamling og en ny regjering vil ikke ses på som lovlig valgt for hele folket, men kan virke enda mer splittende.  

Fredsbevarende styrker

Det er da også stor frykt blant palestinerne for å bli enda mer splittet enn i dag. Tre av fire sier de er alvorlig redde for at Gazastripen og Vestbredden skal bli to atskilte regioner. 

Bare én firedel av palestinerne sier de vil ønske FN-styrker velkommen i Gaza.

Og Fatahs tilhengere er langt mer interessert i at militante grupper skal avvæpnes - 72 prosent ønsker dette, mens bare 47 prosent av de som støtter Hamas, ønsker avvæpning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt