Overvåker kvinnenes bevegelser elektronisk

En tekstmelding varsler menn i Saudi-Arabia dersom deres kvinner skulle bevege seg utenfor landets grenser.

Saudi-Arabia

STRENGE REGLER: I Saudi-Arabia har kvinner forbud mot å kjøre bil eller gå alene på gata. For å komme noe sted, er de avhengig av menn, enten et familiemedlem, en ansatt sjåfør eller en drosjekjører. De er ogs tvungne til å være tildekket fra topp til tå i såkalte abayaer.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Den nye elektroniske overvåkningen er siste utslag av menns kontroll over kvinners frihet i det erkekonservative kongedømmet.

Dersom en kvinne, selv om hun reiser med flere, skulle få lyst til å ta seg en tur utenlands, vil ektemannen eller den mannen «som har ansvaret» for henne få en tekstmelding fra immigrasjonsmyndighetene.

Ingen kvinner i Saudi-Arabia får lov til å reise uten tillatelse fra deres mannlige «formyndere». Den skriftlige tillatelsen må vises i form av en gul lapp på flyplassen eller til grensevaktene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skapte nyheten om myndighetenes overvåkingstjeneste sterke reaksjoner på sosiale medier – det eneste stedet hvor saudiarabere kan uttrykke sine egentlige meninger.

Kan ikke gå alene eller kjøre bil

Fra tidligere av har kvinner også forbud mot å kjøre bil eller gå alene på gata. For å komme noe sted, er de avhengig av menn, enten et familiemedlem, en ansatt sjåfør eller en drosjekjører.

Saudi-Arabia praktiserer nemlig en svært streng form av den islamske loven, Sharia.

Disse strenge reglene gjelder også for hvordan menn og kvinner kan omgås. Blant annet er kvinner tvunget til å være tildekket av en stor, svart drakt kalt abaya, som dekker dem fra topp til tå, med unntak av deler av ansiktet og hendene.

– Saudiarabiske kvinner behandles som mindreårige gjennom hele livet, også de som innehar høye posisjoner i samfunnet, sier Suad Shemmari, en aktivist som kjemper for like rettigheter til AFP.

Alle restriksjonene har blant annet ført til at det er høy arbeidsledighet blant kvinner. På tross av noen milde signaler fra forsiktige, moderate krefter som har gitt kvinner lov til å stemme ved valg fra neste lokalvalg.

SISTE NYTT

Siste nytt