Hopp til innhold

100 fortsatt savnet: Røff sjø gjør det vanskelig å finne overlevende

Over 230 mennesker har blitt reddet opp fra havet etter ferjeforliset i Papua Ny-Guinea. Men fortsatt er tallet på antall savnede fortvilende nok over 100.

Papua New Guinea ferje

Tre redningsflåter på åpent hav like ved der ferjen sank torsdag morgen.

Foto: Ap

Sjøfartsmyndighetene i Australia har bekreftet at 238 mennesker så langt er reddet opp fra havet mellom Papua Ny-Guinea og New Britain.

350 personer var om bord i ferjen som sank torsdag morgen. Fortsatt befinner over 100 mennesker seg ute på havet. Hvor de er, eller om de er i live, er uvisst.

Redningskoordinator Nurur Rahman gir dog et lite håp til de pårørende:

– Folk har overlevd i over to døgn i dette vannet. Vi har varme hav, sier Rahman.

– Vi skal snu hver stein i søket etter overlevende, sier Peter O'Neill, statsminister i Papua Ny-Guinea.

Røff sjø bremser søket

Peter O'Neill

Statsministeren på Papua New Guinea, Peter O´Neill.

Foto: EVN

Skipet sank 16 kilometer fra land, øst for Lae, Papua Ny-Guineas nest største by.

Rederiet Star Ships mistet kontakten med ferjen Rabaul Queen i 6-tiden torsdag morgen, kort tid etter at den hadde sendt ut nødsignal.

– Vi har ikke råd til å miste flere landsmenn. Sjøtransport er en av de viktigste former for transport i landet vårt, sier O'Neill.

Dårlig vær og nattemørke gjør redningsarbeidet vanskelig. Redningskoordinator Nurur Rahman sier det dårlige været bremser redningsaktiviteten, og setter redningsarbeider i fare.

– Vi kan foreløpig ikke transportere mennesker fra de fire redningsskipene til mindre skip inn til Lae på grunn av det dårlige været, sier Rahman.

Han har allikevel en gladnyhet til mange av de pårørende. Det er få tegn til skader på de over 230 menneskene som er berget.

Uklar årsak

Lederen for Det nasjonale katastrofesenteret i Papua Ny-Guinea, Martin Mosi, mener det er svært vanskelig å si hva som kan ha forårsaket ulykken.

– Er det været, er det overlast eller har det med selve ferjen å gjøre. Vi vet ennå ikke, men dette vil bli klart med det aller første, sier han.

Julia Gillard

Australias statsminister Julia Gillard sier ferjeforliset er en stor tragedie.

Foto: EVN

Star Ships er et av de største passasjerskipsrederiene i Papua Ny-Guinea, og har faste ruter til mange av øyene i landet.

– Stor tragedie

Byen Kimbe på øya New Britain er populær blant turister fra hele verden, ikke minst dykkere.

Australias statsminister Julia Gillard sa tidligere at ulykken er en «stor tragedie», og at myndighetene forsøker å finne ut om det var noen australiere om bord.

Australske fly hjelper Papua Ny-uinea i søket etter overlevende. I tillegg er åtte skip og tre helikoptre ute og søker.

SISTE NYTT

Siste nytt