Over 2000 koleradødsfall

Over 2000 mennesker er døde av kolera i Zimbabwe siden august. Nærmere 40.000 er smittet, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kolerapasient i Zimbabwe
Foto: AP

Bare det siste døgnet har 117 mennesker dødd av sykdommen, mens 1472 er smittet.

Sykdommen er registrert i 90 prosent av landets distrikter.

Humanitær krise

Epidemien skyldes den humanitære krisen i landet. Sykdommen smitter gjennom vann. Drikkevannet er ofte urent, og det er fare for ytterligere smittespredning når regntiden begynner.

Kolera forårsaker alvorlig diare og uttørking. Sykdommen kan behandles dersom det finnes medisiner og et fungerende helsevesen.

Det verst rammede området er hovedstaden Harare, mens en region som grenser mot Sørafrika er nummer to på denne dystre oversikten.

Også naboland rammet

Sykdommen har spredt seg Zimbabwes naboland, og det er registrert dødsfall både i Sørafrika, Botswana, Zambia og Mosambique.

Flere millioner zimbabwere har flyktet fra landet de siste årene. Nå er nabolandene redde for at flyktningene kan være smittebærere og har begynt å sende dem hjem igjen. I dag har Zambia returnert 190 flyktninger. De hadde slått seg ned i en bussterminal i hovedstaden Lusaka.

Forbrytelser mot menneskeheten

Den amerikanske organisasjonen Leger for menneskerettigheter mener den eneveldige presidenten Robert Mugabe er ansvarlig for krisen, og at han bør tiltales for forbrytelser mot menneskeheten på grunn av mange menneskerettighetsbruddene og for sammenbruddet i Zimbabwes helsevesen.

Kravet kommer i en knusende rapport etter at utsendinger fra organisasjonen har besøkt Zimbabwe.

SISTE NYTT

Siste nytt