NRK Meny
Normal

Over 15.000 flyktet fra sudansk by

Over 15.000 mennesker har flyktet, og opp i mot så mange som 200 soldater er drept, etter kampene som de siste dagene har utspilt seg ved byen Abyei i et omstridt grenseområde mellom Nord- og Sør-Sudan.

Abyei i Sudan

Plyndring: Væpnede menn stikker av med plyndrede gjenstander i Abyei.

Foto: HO / Reuters

Ifølge en talskvinne for FN har flyktningene samlet seg i og ved byen Agok, som ligger om lag 40 kilometer lenger sør.

Frykten er stor for en ny borgerkrig mellom Nord- og Sør-Sudan bare halvannen måned før de to delene formelt skal splittes i to land.

Anspent forhold

Det har lenge vært en anspent forhold mellom folkegruppen ngok dinka, som regner seg som sørsudanere, og arabiske nomader, som støtter regimet i nord.

Nomadene er skeptiske til at Nord- og Sør-Sudan skal splittes i to land ettersom de frykter for mindre tilgang til viktige beiteområder.

Tok kontroll over Abyei

Før helgen rykket nordsudanske regjeringsstyrker inn i området og tok kontroll over Abyei, den viktigste byen i regionen med samme navn.

Flere vestlige land har reagert sterkt på opptrappingen som skjer bare halvannen måned før Sør-Sudan etter planen skal erklære seg som et uavhengig land.

Opp mot 200 soldater drept

Forrige uke kom det meldinger om at 197 nordsudanske soldater skulle ha blitt drept etter angrepet i byen Abyei. Dette ifølge Sudan sin ambassadør til Kenya, Kamal Ismail Saeed, i dag.

En mer detaljert rapport melder at 70 soldater er funnet drept og over 120 savnet, i følge AP.

Saeed sier at angrepet førte til at regjeringsstyrkene dro sørover og førte til den massive flukten av sivile.

Militæret i Sør-Sudan sier imidlertid at de nordlige styrkene fortsatt holder til nord for elva, som fungerer som en delelinje mellom nord og sør. Sørsudanerne sier at de ikke vil tolerere at soldatene krysser grensen mot sør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt