Over 100 barn forsvunnet i Sverige

- Vi klarer ikke å hindre at barna havner i menneskehandel, sier juridisk sjef i Sigtuna kommun i Sverige, der 23 kinesiske barn ble borte i sommer.

Kinesiske barn
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

I sommer kom det en ny bølge med kinesiske barn som ble sporløst borte etter et par dager på asylmottak.

Barna selv kontakter bakmenn som organisert smugler dem videre til mottakerland der de møter en ukjent skjebne.

LES OGSÅ: Kinesiske barn smugles til Norge

- Slavearbeid, organtyveri og prostitusjon

Sju kinesiske barn kom til Norge forrige uke og ble tatt hånd om av barnevernet, som plasserer barna på hemmelige steder. Det er en ordning de også ønsker i Sverige.

- Det høres veldig bra ut om man på den måten kan beskytte barna og hindre dem fra å havne i klørne på en menneskehandelsorganisasjon, sier juridisk sjef i Sigtuna kommun, Björn Eklund.

Han er fortvilet: I sommer forsvant 23 kinesiske barn fra asylmottaket i kommunen hans.

- For meg var dette fryktelig. Vi gjorde ikke nok for å hindre dette i Sverige. Vi var flere myndigheter og alle satt og ventet på at noe skulle hende, forteller han.

- Vi hørte jo at disse barna ble brukt i menneskehandel - og det omfatter slavearbeid, organtyveri og prostitusjon, fortsetter Eklund.

Tok grep

Sammen med utenriksdepartmentet i Sverige kontaktet Eklund flyselskapet i Kina og krevde at dokumentasjonen til barna skulle sjekkes ordentlig.

Siden har det ikke kommet flere barn, men til sammen har rundt 100 kinesiske barn forsvunnet sporløst fra Sverige de siste to årene.

- Kan ikke flykte

17 kinesiske barn har ankommet Norge de siste to årene. Alle har blitt tatt hånd om av barnevernet.

- Den første fasen er å skjerme barnet slik at det ikke kan flykte videre og oppnå noe kontakt med bakmennene som vi vet befinner seg rundt disse barna, forteller Trygve Apeland, barnevernsjef i Sandnes. Han har tatt hånd om flere kinesiske barn.

- For liberal asylpolitikk

Eklund ønsker en slik ordning velkommen i Sverige. De skandinaviske landene brukes som transit-land av menneskesmuglerne.

- Jeg tror det er på grunn av den liberale lovgiving vi har. Om de kommer hit til Sverige med falske papirer og sier at de søker asyl og samtidig er under 18 år kan vi ikke sende dem tilbake, sier Eklund.

SISTE NYTT

Siste nytt