Hopp til innhold

Klimaeksperter: Klimaendringer gjør orkanene større og sterkere

Høyere havtemperatur, varmere luft og høyere havnivå har trolig påvirket størrelsen og omfanget av kjempeorkanene i Atlanterhavet.

Orkanen Maria fortsetter sin ville ferd i Karibia.

TREFFER GUADELOUPE: En mann på Pointe-à-Pitre på Guadeloupe har filmet orkanen Maria fra balkongen sin.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

De siste tre ukene har orkanene kommet på rekke og rammet ulike deler av Karibia, Mexico og USA. «Harvey», «Irma», «Katia», «Jose», «Norma» og nå «Maria» har til sammen lagt hus i ruiner, veier under vann og tatt livet av flere titalls mennesker.

Det har fått statsledere til å reagere. I FNs hovedkvarter er skadene etter orkanen «Irma» viet et eget møte i dag.

Irma

IRMA: Et hus har falt i sjøen på Ponte Vedra-stranden i Florida, etter at orkanen Irma traff 10. september.

Foto: Gary Lloyd Mccullough / AP

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sa i går at orkanen er en ny beskjed om at det haster å sette inn klimainnsats.

Men er de siste store orkanene i Atlanterhavet påvirket av klimaendringene?

Større skadeomfang

– Antakelig, sier Bjørn Harald Samset, forskningsleder i Cicero senter for klimaforskning.

Bjørn Harald Samset

FORSKER: Bjørn Harald Samset sier at det har skjedd en del i klimakommunikasjonen i forbindelse med de siste orkanene. Det begynner å bli tydelig at naturen sier ifra.

Foto: Cicero

Han peker på tre klimafaktorer som kan ha påvirket skadeomfanget til orkanene:

Høyere havtemperatur, varmere luft og økt havnivå.

– Det er havtemperaturen som bestemmer hvor sterk orkanen blir. Varmere luft gjør at orkanene kan holde på større mengder vann, slik vi så i orkanen «Harvey» som landet over Houston med enorme vannmengder. I tillegg fører et noe høyere havnivå til at stormfloen som følger, fører til flom lenger opp på land, sier Samset.

Samset har mye forskning i ryggen. Ifølge en rapport skrevet av mer enn 300 forskere og andre eksperter fra 2014, kommer det frem at intensiteten, hyppigheten og lengden på orkaner i Nord-Atlanteren har økt siden 1980.

– Kortversjonen er at klimaendringer gjør disse stormene verre, sier Sean Sublette, meteorolog ved klimaforskningssenteret Climate Central til CNN.

– En realitet

– Høyere temperatur i atmosfæren, høyere havnivå og økt havtemperatur med stor sannsynlighet har påvirket både «Irma» og «Harvey», sier Dann Mitchell klimaforsker på forskningsinstituttet NERC i Bristol til The Independent.

– I det nordlige Atlanterhavet med de karibiske øyene og Mexicogolfen er det registrert 13 stormer og orkaner denne sesongen, sier den franske meteorologen Jean-Noël Degrace til avisen Le Monde.

Orienteres

ORIENTERT: Her blir den nederlandske kongen Willem-Alexander og den nederlandske innenriksministeren Rondald Platerk orientert av meteorologer om orkanen Irma før den traff Antillene.

Foto: Vincent Jannink / AFP

Han oppholder seg på øya Martinique og sier at klimaendringene er en realitet for beboerne på Antillene.

– Men en tendens ser ut til å være at de er mellom fem og ti prosent kraftigere, uten at vi kan knytte det til klimaendringer, sier han.

Kontroversielt

I USA, som ble hardt rammet av både «Irma» og «Harvey», har det vært kontroversielt å snakke om hvordan klimaendringer kan ha påvirket orkanene.

Harvey

HARVEY; Jesus Rodriguez redder Gloria Garcia etter regnet fra orkanen Harvey i Pearland, i utkanten av Houston.

Foto: Adrees Latif / Reuters

Mens «Irma» herjet nektet leder for den statlige amerikanske etaten for miljøvern (ESA) Scott Pruit, å svare på klimaspørsmål. Pruit kalte det ufølsomt.

Ifølge Cicero-forsker Samset, er det fortsatt mulig at de kraftige orkanene kan være resultatet av såkalte «sykliske svingninger».

– Skritt i riktig retning

– Er vi heldige er dette noe vi har misforstått. Men vi vet hvordan orkaner dannes, og vi har målt at noen av faktorene i den sammenheng har endret seg, sier han.

MARIA: Nå er det igjen sendt ut orkanvarsel og denne gangen er det «Maria» som rammer. Uværet har allerede truffet Guadeloupe og Dominica og er på vei mot Antigua, Barbuda og Puerto Rico.

Forskningen Samset snakker om er den samme som amerikanske meteorologer brukte til å forutsi orkanen «Irmas» bane, over én uke på forhånd.

Orkanmøtet i FN i dag, mener Samset er et skritt i riktig retning.

– Det har skjedd en del i klimakommunikasjonen i hele verden rundt disse orkanene. Kanskje er det et knekkpunkt i hvordan vi våger å kommunisere om klimaendringene. Nå begynner det å bli så tydelig at naturen sier ifra.

SISTE NYTT

Siste nytt