NRK Meny
Normal

Årets andre store Atlanterhavs-orkan i gang

Orkansesongen 2010 er varslet å bli en hektisk tid med mange store orkaner. I kveld er det ventet at «Earl» skal bli sesongens andre store orkan.

Børje Johansson

Meteorolog Børje Johansson følger spent med på årets orkansesong.

Foto: met.no

Orkanen «Earl» er nå en kategori 3-orkan, og er på vei mot Jomfruøyene i Det karibiske hav.

Det er sendt ut orkanvarsel for de puertorikanske øyene Culebra og Culebra, ifølge US National Hurricane center.

«Earl» påvirker flytrafikken

Akkurat nå har «Earl» vinder på 195 kilometer i timen. Det er kommet orkanadvarsler på flere karibiske øyer, og det kan komme masse regn, som kan føre til flom og ras.

Det karibiske flyselskapet LIAT har kansellert 41 flyavganger på grunn av «Earl».

Værmeldere sier også at «Earl» kan påvirke områder i nærheten av Cape Cod og Long Island på østkysten av USA senere denne uken.

De mange orkanene i Atlanterhavet kan også gjøre været vått og stormfullt i Norge i tiden fremover .

– Orkanene i Atlanterhavet kan omdannes til vanlige lavtrykk og bevege seg mot De britiske øyer, og senere Skandinavia. Disse lavtrykkene har en tendens å bli hissige, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt Børje Johansson til NRK.no.

Johansson sier at «Earl» beveger seg nordover mot New Foundland og rammer mest havområdene vest for Bermuda.

Varsler stor aktivitet i sesongen

Den siste prognosen fra forskere ved Colorado State University er at orkansesongen i Atlanteren vil bestå av 18 navngitte stormer, ti orkaner og fem store orkaner.

Forskerne i Colorado tror også at det er en 76 prosents sjanse for at en av de store orkanene vil treffe land i USA, mens gjennomsnittssjansen de siste 100 årene er 52 prosent. Det er nå fem år siden orkanen Katrina traff land i USA med ødeleggende kraft .

NOAAs siste prognoser er at 2010-sesongen vil bli svært aktiv, selv om de har justert ned sine tidligere anslag.

NOAA tror det vil komme mellom 14 og 20 navngitte stormer, mellom åtte og 12 orkaner og mellom fire og seks orkaner i kategori 3 eller større.

Også NOAA mener at forholdene ligger til rette for en svært aktiv orkansesong.

Video EARL-300810-WW_MXF_Innboks.MP4

Vindene øker kraftig i det «Earl» nærmer seg Puerto Rico. Da denne videon ble tatt hadde ikke alle turistene kommet seg opp av vannet.

Tror orkanaktiviteten vil øke

Meteorolog Børje Johansson følger spent med på årets orkansesong. Han tror orkanaktiviteten kommer til å øke i fremtiden.

– Hyppigheten av tropiske orkaner er sterkt avhenging av vanntemperaturer. Høyere temperatur fører til litt stigende vanntemperatur i Atlanterhavet, hvor orkanene dannes, derfor tror jeg orkanaktiviteten vil øke, sier Johansson.

Han tror det er mulig USA kan rammes av en ny Katrina, men sier sjansene for det er meget liten.

Orkansesongen 2010

Dette er navnene som vil bli brukt på stormene i Atlanterhavet i 2010. Noen av navnene kan bli pensjonert for godt etter sesongen, mens navnene som ikke blir laget bort for godt, kommer tilbake i bruk i 2016.

Årets navn er de samme som ble brukt i 2004 - unntatt «Colin», «Fiona», «Igor» og «Julia». De er nye etter de fire store orkanene «Charley», «Frances», «Ivan» og «Jeanne», som traff Florida i 2004.

Orkanen Bonnie

På Grand Isle i Louisiana forberedte innbyggerne seg på det verste før orkanen Bonnie nådde land.

Foto: Dave Martin / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt