NRK Meny
Normal

Opprøret sprer seg i Thailand

Det brenner 15-20 steder i Bangkok etter militæroffensiven som stoppet opprøret, sier brannvesenet. To rådhus i det nordøstlige Thailand ble også påtent i dag.

En ytterliggående "rødskjorte" i Bangkok

En ytterliggåene 'rødskjorte' setter fyr på et forretningsbygg i Bangkok. Opprøret sprer seg etter at militære styrker har tatt kontroll over 'rødskjortenes' leir i sentrum av byen og tvunget lederne til å overgi seg.

Foto: BAY ISMOYO / AFP

Det er regjeringsfiendtlige demonstranter som har satt fyr på ulike bygninger i Bangkok onsdag, opplyser en talsperson for brannvesenet til nyhetsbyrået AFP.

100 mennesker er innesperret i lokalene hvor en tv-stasjon holder til, og militæret har satt inn helikopter for å redde dem ut.

Sørøstasias nest største kjøpesenter er ødelagt av brann, melder nyhetsbyrået Reuters. I tillegg brenner det i børsbygningen, i lokalene til et strømselskap, i to rådhus og i flere bankfilialer.

Les også: 100 reddet ut fra Bangkok-brann

Bakgrunnen for ildpåsettingen er at militære styrker har tatt kontroll over «rødskjortenes» leir i sentrum av Bangkok og tvunget lederne til å overgi seg.

Militæret opplyser til Reuters at opprøret i byen «under kontroll» etter overgivelsen, men langt fra alle opprørerne har fulgt lederne.

– Splid blant rødskjortene

– Det skjer fordi det er splid innen rødskjorte-bevegelsen, sier NRKs Asia-korrespondent Ole Torp.

– De mest militante av dem har blitt splittet opp i flere grupper, og gjennomfører nå angrep mot sikkerhetsstyrker og sivile installasjoner rundt omkring i Bangkok, legger han til.

Les også: - Farene lurer rundt hvert hjørne

– Hovedledelsen ønsker, som de sier, å unngå at flere liv går tapt. Noen av rødskjortelederene skal også være på flukt, de har flyktet fra leieren. Det er utlovet dusør til folk som kan gi tips slik at de kan bli pågrepet, forklarer korrespondenten.

Ole Torp

NRKs Asia-korrespondent Ole Torp, er i Bangkok.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Les også: Rødskjortene overgir seg

Portforbud og TV-sensur

Det er ikke klart hvem som har satt fyr på bygningene. Lokale medier rapporterer at noen ytterliggående regjeringsfiendtlige opprørere står bak, fordi de er misfornøyde med at «rødskjortenes» ledere har besluttet å overgi seg.

Myndighetene har onsdag gitt TV-kanalene beskjed om å sende programmer som er godkjent av dem. Det er også innført portforbud på nattestid for å håndtere ytterliggående demonstranter.

Les også:

Rådhus opp i flammer

Internasjonale nyhetsbyråer melder onsdag at regjeringsfiendtlige demonstranter stormet to rådhus nordøst i Thailand og satte fyr på bygningene.

Det første angrepet skjedde i byen Udon Thani, hvor rødskjortene og Thailands styrtede statsminister Thaksin Shinawatra har stor oppslutning.

Noen timer senere ble også rådhuset i byen Khon Keon stormet og satt i brann. Også i dette området har rødskjortene mange tilhengere.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Kjøpesenter brenner i Bangkok

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Kjøpesenter brenner i Bangkok.

– Ingen hjalp til

Den svenske frilansfotografen Tom Dalquist var i Udon Thani da demonstrantene tente på rådhuset og flere biler i gatene. Han forteller om et 1000-talls demonstranter og et 1000-talls tilskuere i gatene.

– Tilskuerne applauderte da det foregikk. Alle stod og tittet på, ingen hjalp til, forteller han.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Rådhuset i Khon Kaen, Thailand settes i brann

KLIKK FOR Å SE VIDEO: KLIKK FOR Å SE VIDEO: Rådhuset i Khon Kaen settes i brann

Thaksin avviser innblanding

Opprørerne støtter den avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra.

Thaksin selv avviser onsdag at han leder rødskjortene, og at han har bedt dem om å kreve nyvalg på vegne av ham.

– De har ikke krevd noe for meg eller på vegne av meg. Jeg er ikke leder for rødskjortene, og jeg har ikke myndighet til å forhandle på vegne av dem, sier Thaksin ifølge CNN.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt