Politiker og skuddoffer kjemper for strengere våpenlover

Tidligere kongresskvinne Gabrielle Giffords, som ble skutt i hodet i 2011, utfordrer USAs mektigste våpenlobby med et nytt initiativ i kampen om strengere våpenlover.

Gabrielle Giffords

Tidligere kongressrepresentant Gabrielle Giffords og hennes ektemann Mark Kelly besøkte Newtown forrige uke.

Foto: MICHELLE MCLOUGHLIN / Reuters

8. januar for to år siden ble Gabrielle Giffords skutt i hodet under et politisk møte i Arizona. Seks andre ble drept – Giffords overlevde såvidt.

Etter tragedien har Giffords blitt en velkjent skikkelse i debatten om skjerpet våpenkontroll i USA.

Giffords besøkte Newtown i Connecticut forrige helg, hvor 20 barn og seks voksne ble drept 14. desember.

Tirsdag lanserte hun gruppen «Americans for Responsible Solutions» (ARS) som har som mål å fremme en mer restriktiv våpenlov.

– Organisasjonen skal skaffe midler til å støtte politikere som argumenterer for strengere regler for kjøp og salg av våpen, sier Gifford.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Gabrielle Giffords sendes ut på båre

Gabrielle Giffords sendes ut på båre etter skyteepisoden i Tucson i Arizona 8. januar 2011. Giffords ble skrevet ut fra sykehus 21. januar 2011 og overført til et rehabiliteringssenter i Texas.

Foto: James Palka / Ap

Ber om donasjoner

Sammen med ektemannen, tidligere astronaut Mark Kelly, promoterer hun den nye organisasjonen og ber om støtte og donasjoner til å finansiere innsatsen.

I en artikkel i USA Today tirsdag sa Giffords det har det vært ytterligere 11 skytemassakrer i USA etter at hun selv ble skutt for to år siden. Hun påpekte at selv etter dette har fortsatt ingen endringer i våpenloven blitt vedtatt.

– Vi kan ikke bare håpe at den siste skytetragedien vil hindre den neste, sier Giffords til USA Today.

– Vi prøver ikke engang å beskytte våre lokalsamfunn fra våpenvold, sier Giffords.

– Skal ikke frykte våpenlobbyen

Giffords gikk til angrep mot den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) og beskrev NRAs respons på skytemassakren i Newtown som «usympatisk» og «trassig». Hun dro NRAs uttalelser om at massakren kunne vært unngått dersom lærere ved skolen hadde vært bevæpnet.

NRA brukte i 2011 elleve ganger mer på lobbyvirksomhet enn alle anti-våpengrupperinger til sammen. Giffords sier at ARS har en intensjon om å være NRAs motvekt.

– Fram til nå har NRAs politiske bidrag, markedsføring, og lobbyvirksomhet skygget for budskapet fra antivåpen-grupper. Men dette skal nå ta slutt. Med ARS vil vi ikke lenger ha en grunn til å frykte våpenlobbyen, sier Giffords.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

.223 Bushmaster

Det var en slik rifle gjerningsmannen Adam Lanza brukte under skytemassakren i Newtown. En .223 kaliber Bushmaster-rifle kan kjøpes av alle som har lisens til det, men er ment som kampvåpen.

Foto: Produsenten

Det er imidlertid kommet fram få detaljer på hva slags tiltak Giffords og Kelly ønsker å presse fram. Paret har innrømmet at de eier sine egne våpen, men mener at kontrollen med våpensalg må bli bedre, ifølge The Guardian.

President Barack Obama nedsatte i desember en komitee som innen slutten av januar skal komme med anbefalinger om hvilke politiske grep som bør tas for å hindre skytemassakrer i framtiden.

24 massakrer på sju år

I en oversikt Time har laget, kommer det fram at det er et svimlende antall våpen i omløp blant amerikanerne.

Rundt 47 prosent av amerikanerne oppgir at de oppbevarer våpen hjemme eller andre steder på eiendommen.

De siste tretti årene har 61 skytemassakre funnet sted i USA, ifølge magasinet Mother Jones.

Trenden viser imidlertid en kraftig forverring. For 24 av massakrene har skjedd bare de siste sju årene. Og bare i år har det altså vært tolv om en også regner med episoder med færre ofre, ifølge Washington Post.

I de aller fleste av disse massakrene har drapsmannen, for det er i nesten alle tilfeller en mann, skaffet våpnene på lovlig vis.

Ifølge føderale myndigheter er det totalt registrert 310 millioner skytevåpen i USA. Av dette er 114 millioner håndvåpen, 110 millioner rifler og 86 millioner hagler.

I perioden 2006 til 2010 er 47.856 amerikanere skutt og drept, ifølge FBI.

SISTE NYTT

Siste nytt