OPCW: Skripal forgiftet med Novitsjok

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, bekrefter at det var nervegiften Novitsjok som ble brukt mot den russiske eks-spionen Sergej Skripal og hans datter, Julia.

Sergej og Julia Skripal

Sergej Skripal (t.v.) er fortsatt syk, men er nå utenfor livsfare. Datteren Julia (t.h.) er ute av sykehuset.

Foto: AP/NRK

OPCW har testet blodprøver fra dem som ble rammet ved fire uavhengige laboratorier.

– Testene bekrefter funnene som Storbritannia har gjort når det gjelder identiteten til det giftige kjemikaliet, heter det i sammendraget av OPCWs rapport, som ble offentliggjort i London i ettermiddag. – Det giftige kjemikaliet hadde høy renhetsgrad, ifølge det uklassifiserte sammendraget.

OPCW lar være å navngi nervegiften i den uklassifiserte rapporten, men bekrefter altså at britenes konklusjon stemmer. Det dreier seg om Novitsjok, en gift som flere russiske avhoppere sier de har vært med på å produsere.

Detaljer rundt laboratoriefunnene finnes i en klassifisert rapport som vil være tilgjengelig for alle land som har signert Kjemivåpenkonvensjonen. Rundt 190 land har både signert og ratifisert konvensjonen, blant dem Russland.

Funnene vil bli diskutert på et møte i OPCWs eksekutivråd neste onsdag. Det er Storbritannia som har bedt om møtet.

FILES-BRITAIN-RUSSIA-ESPIONAGE

Etterforskere med beskyttelsesdrakter og masker letter etter spor i Skripals hjemby, Salisbury. Bildet er tatt 8. mars, fire dager etter at forgiftningen fant sted.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ikke nærmere svar på hvem som står bak

Storbritannia og en rekke av landets allierte har beskyldt Russland for å stå bak forgiftningen av Sergej Skripal og hans datter i den britiske byen Salisbury 4. mars i år.

– Kun Russland har midlene, motivet og historikken, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson etter at OPCW presenterte sin rapport i ettermiddag.

Offisielt benekter Russland fortsatt at landet har hatt noe program for produksjon av nervegiften Novitsjok.

Ifølge London-avisen The Times kan giften som gjorde Skripal syk spores tilbake til Russlands institutt for vitenskapelig forskning på stråling og kjemisk forsvar i den lukkede byen Sjikhany.

OPCWs oppgave er å fastslå hvilken nervegift som ble brukt, og de har offisielt ingen oppfatning av hvor giften kom fra eller hvordan ofrene kom i kontakt med den. Det er det opp til de britiske etterforskerne å finne ut av.

Boligen til Sergej Skripal

Det skal ha blitt funnet spor av nervegiften Novitsjok på dørhåndtaket ved inngangen til huset der Sergej Skripal bor (bildet).

Foto: Øyvind Rønning Nyborg/ARKIV / NRK

Russland trekker konklusjon i tvil

Kort tid etter at OPCW gjorde kjent sin konklusjon, kom reaksjonen fra Moskva.

Talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova sier Russland ikke aksepterer konklusjonen til OPCW hvis ikke russiske myndigheter får tilgang til OPCWs rapport samt etterforskningsmateriale.

Talskvinnen la også til at de mener OPCWs rapport er en del av Storbritannias forsøk på å diskreditere Russland.

Les: OPCWs oppsummering av sine undersøkelser

De ber om bevis for at Sergjej Skripal og datteren ikke blir holdt som gisler.

Zakharova hevdet at far og datter har blitt holdt isolert av britiske myndigheter og at ingen utenforståede har sett dem på over en måned.

Julia Skripal er russisk statsborger, og det russiske utenriksdepartementet sier de frykter at hun blir holdt tilbake mot sin vilje.

Talskvinnen trakk også i tvil en uttalelse datteren har kommet med, om den er ekte.

Julia sier nei til russisk hjelp

Julia Skripal, som ble skrevet ut fra sykehuset i Salisbury på tirsdag, skriver i en uttalelse at den russiske ambassaden har sagt de vil gjøre alt de kan for å hjelpe henne, men at hun foreløpig har avslått tilbudet.

– Hvis jeg endrer mening, vet jeg hvordan jeg kan kontakte dem, heter det i uttalelsen, som er offentliggjort av britisk politi.

Julia Skripal var på besøk hos faren da de ble forgiftet.

SISTE NYTT

Siste nytt