NRK Meny
Normal

OL-ilden holdes skjult

Fakkelen med OL-ilden kom til San Francisco i går, men blir holdt på et hemmelig sted inntil stafetten begynner senere i dag.

San Francisco
Foto: ROBYN BECK / AFP

Allerede dagen før fakkelstafetten var demonstrasjonene i gang.

Hundrevis av Tibet-aktivister marsjerte gjennom San Francisco for å kritisere Kinas håndtering av Tibet, Darfur og Burma.

"Kina bør skamme seg," ropte demonstrantene, som bar tibetanske flagg og bannere med krav om frihet for Tibet. De stanset utenfor det kinesiske konsulatet for å rope slagord.

Sju arrestert

San Francisco

Hundrevis av Tibet-aktivister marsjerte gjennom San Francisco i går.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Sju demonstranter som hengte bannere mot Kina på Golden Gate-broen, er arrestert.

En rekke menneskerettighetsgrupper har mobilisert og planlagt omfattende aksjoner når fakkelen i dag løpes gjennom San Francisco, den eneste byen i USA den besøker.

Borgermester i San Francisco Gavin Newsom sa han har vært i kontakt med britiske og franske myndigheter for å få råd om hvordan demonstrasjoner skal behandles.

Myndighetene har allerede forkortet ruten til fakkelen til 9 kilometer, og Newsom sier at endringer også kan skje når stafetten er i gang.

- Verdens ledere burde ikke delta

Både skuespilleren Richard Gere og den sørafrikanske nobelprisvinneren Desmond Tutu deltok på en våkenatt for Tibet i går kveld.

På en konferanse i byen sa Tutu at han ikke ønsker en boikott av sommer-OL på grunn av undertrykkingen i Tibet, men mener at verdens ledere ikke burde delta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Desmond Tutu og Richard Gere

Desmond Tutu og Richard Gere deltok på en våkenatt.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

- Går sin gang

Medlemmer av Den internasjonale olympiske komite (IOC) gjorde det i dag klart at fakkelstafetten ikke skal avbrytes, og at den skal gå sin gang.

Foran et to dager langt styremøte som starter torsdag, sa IOC-sjef Jacques Rogge at de voldsomme protestene som har omgitt stafetten i London og Paris, ikke skal ødelegge for stafetten.

Han gjorde det klart at meldinger om at stafetten kunne bli avlyst, beror på misforståelser.

Gerhard Heiberg sier at det kan bli aktuelt å redusere virksomheten til de tre sponsorene av stafetten, Coca-Cola, Samsung og det kinesiske PC-selskapet Lenovo, i San Francisco.

Sørgelig

Jacques Rogge

IOC-sjef Jacques Rogge avviser at fakkelstafetten kan bli avlyst.

Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP

Rogge sa at han er svært lei seg over protestene som har preget stafetten i London og Paris.

- Jeg synes det er sørgelig at et så vakkert symbol som fakkelen, som forener folk fra mange religioner, etnisk opprinnelse, politiske systemer, kulturer og språk, er blitt angrepet, sa han.

Han la til at han følte stor sympati med de idrettsfolkene som skulle ha løpt med fakkelen, men som har fått dette fantastiske øyeblikket i sine liv ødelagt.

Rogge understreket at IOC respekterer at folk har rett til å si sin mening, men at det bør skje på fredelig vis.

Han sa også IOC har uttrykt sin mening om uroen i Tibet til kineserne og gjort det klart at vold ikke er forenlig med de olympiske idealene.

Mobilisering i Buenos Aires

Også i Buenos Aires, dit fakkelen fortsetter etter San Francisco, planlegger en lokal menneskerettighetsgruppe aksjoner, men de lover at de skal være fredelige og at de ikke tar sikte på å slukke ilden. Men myndighetene tar ingen sjanser og har mobilisert 4200 politifolk og sivile til å passe på stafetten.

OL-ildens ferd
Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt