NRK Meny
Normal

Sa «god natt» etter at deler av kommunikasjonsutstyret var slått av

Da piloten på Malaysia Airlines MH370 sa god natt til flygelederne var deler av kommunikasjonssystemet allerede skrudd av.

Hishammuddin Hussein

NYE OPPLYSNINGER: Malaysias samferdselsminister Hishammuddin Hussein sa på søndagens pressekonferanse at piloten på MH370 enten hadde slått av flyets radar og transpondere da han sa god natt til malaysiske flygeledere, eller at han måtte ha gjort det under tvang fra flykaprerne.

Foto: EDGAR SU / Reuters

Dette øker mistanken mot piloten, skriver The Telegraphs Sør-Asia-redaktør Dean Nelson som var på søndagens pressekonferanse.

Malaysia ønsker

HÅP: En kvinne skriver en melding på veggen i Kuala Lumpur til støtte for passasjerene og de pårørende etter flymysteriet i Malaysia.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Der kom det frem interessante opplysninger om den aller siste kommunikasjonen.

Piloten på MH370 hadde enten slått av flyets radar og transpondere da han sa god natt til malaysiske flygeledere, eller så har han gjort det under tvang fra flykaprerne, opplyste Malaysias samferdselsminister, ifølge The Telegraph.

Etterforskningen har nå fokus på mannskap, passasjerer og bakkepersonell.

Som det fremkom av gårsdagens pressekonferanse med Malaysias statsminister Najib Razak, snakker man nå om en villet handling, siden kommunikasjonsutstyret bevisst skal ha blitt slått av.

Lite trolig at pilotene samarbeidet

De to pilotene på det savnede Malaysia Airlines-flyet som forsvant på vei til Beijing, hadde ikke bedt om å fly sammen, noe som synes å utelukke at de har samarbeidet.

Politiet i Malaysia gjennomsøkte lørdag hjemmet til styrmannen på det savnede flyet. Også flykapteinens hjem ble lørdag undersøkt av politiet etter at statsminister Najib Razak kunngjorde at det nå er besetningen og passasjerene på flyet som er i etterforskernes søkelys.

På pressekonferansen søndag kom det også frem at antall land som er involvert i leteaksjonen har økt fra 14 til 25.

– Bisart om det bare er styrtet

I går uttalte leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, Roger Handeland, til NRK at flyet kan ha landet på et hemmelig sted.

Tidligere sikkerhetssjef John Lindsay er av dem som også fremmer denne teorien.

– Dette virker å være en nøye planlagt kapring. Derfor ville det være bisart om man går tom for drivstoff eller krasjer det anonymt i et av verdenshavene eller på et ukjent sted uten å fremme noe poeng ved det, sier Lindsay til Sky News.

Han mener signaler sendt fra flyet indikere at det kan stå på bakken.

– Det er en mulighet eller kanskje en sannsynlighet for at flyet er på bakken og sender disse signalene, uttaler Lindsay.

Statsminister: Vi har fått nye spor

Flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det forsvant forrige lørdag.

Kommunikasjonsutstyret om bord i Malaysia Airlines-flyet ble slått av da flyet var like ved Malaysias østkyst, ifølge Razak.

Flyet snudde deretter vestover og forsvant ut av Sør-Kina-havet.

– Malaysia har bedt en rekke land, deriblant USA, Kina og Frankrike om ytterligere satellittinformasjon om flyet, opplyste malaysisk politi på søndagens pressekonferanse.

Malaysias statsminister skriver på Twitter at de har fått nye spor å gå etter:

Laster Twitter-innhold

– Terrorcelle

En teori om at en malaysisk terrorcelle står bak forsvinningen av det savnede flyet blir nå etterforsket, ifølge avisa Sunday Telegraph.

Bakgrunnen er opplysninger den terrordømte briten Saajid Badat har gitt under flere rettssaker, senest forrige uke i en rettssak i New York mot svigersønnen til Osama bin-Laden.

Ifølge Badat planla en islamistisk terrorcelle i Malaysia å gjennomføre et lignende angrep som 11. september-angrepene mot USA, skriver avisa. Han hevder cellen besto av fire eller fem personer, og at en av dem var pilot.

Skobombe

Cellen skulle ta i bruk en skobombe under aksjonen, og Badat hevder han ga en av dem en slik bombe under et opphold i Afghanistan, skriver NTB.

Han hevder hjernen bak den malaysiske cellens planer var Khalid Sheik Mohammed, som planla 11. september-angrepene.

Badat ble selv i 2005 dømt til 13 års fengsel for å ha lagt planer om å sprenge et passasjerfly mens det var i lufta. Han sto i ledtog med den såkalte skobomberen, Richard Reid, som forsøkte å sprenge et fly i lufta i desember 2001.

Innstiller leting

India innstilte søndag letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines etter en forespørsel fra malaysiske myndigheter.

Bakgrunnen er at Malaysia nå gjennomgår hvordan leteaksjonen skal fortsette.

– Det er mer en pause. De malaysiske myndighetene holder på med å vurdere situasjonen. De ser på om det skal gjøres endringer i søkeområdet, sier en talsmann for den indiske marinen.

Laster kart, vennligst vent...

NYE LETEOMRÅDER: Tidligere søk i Sør-Kinahavet og Malakkastredet er nå avsluttet. På lørdagens pressekonferanse opplyste statsminister Najib Razak at satellittopplysninger plasserer flyet i to mulige korridorer. Klikk på det interaktive kartet for mer informasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt