Jens Stoltenberg spør og svarer, gestikulerer og ler ofte da han vises rundt av mannskapet på USS Carney.
Jageren er for øyeblikket stasjonert ved en marinebase i Mayport i Florida, men i september går turen til Spania og et fem år langt oppdrag.
Kan skyte ned flere samtidig
USS Carney har to typer antirakett-raketter om bord. De mest avanserte, SM3, er varmesøkende raketter som kan styres til å ødelegge ballistiske raketter svært høyt oppe.
Våpenoffiser Ryan Trenck ombord USS Carney
Foto: NRK– De mindre våpnene er beregnet på mer kortrekkende fiendtlige raketter, og begge systemene kan opereres samtidig, forteller våpenoffiser Ryan Trenck.
Vil ikke navngi mulige fiender
Generalsekretær Jens Stoltenberg vil ikke nevne hvilke land denne og andre skip i rakettforsvaret øver på å skyte ned raketter fra.
– Vi er varsomme med å nevne bestemte land. Jeg tror alle som følger med i internasjonal politikk og ser spredningen av raketteknologi og masseødeleggelsesvåpen, forstår at det kan være en trussel mot NATO-land, sier Stoltenberg.
NRK har grunn til å tro at både Iran og Nord-Korea fortsatt er på lista som rakettskjoldet skal beskytte alliansen mot. I tillegg frykter en at IS i Irak og Syria kan komme til å ta kontroll over teknologi som kan brukes til å avfyre raketter mot Europa.
Stoltenberg skapte god stemning ombord USS Carney i Florida i dag.
Foto: NRKRussland ikke mål
NATOs generalsekretær gjentar gjerne forsikringen om at Russland ikke er mål for dette rakettforsvaret. De strategiske, interkontinentale atomvåpnene kan uansett ikke nås av dagens SM3-raketter.
Opprinnelige planer om å utvikle kraftigere antirakett-raketter som kunne nå russiske og kinesiske interkontinentale raketter er skrinlagt, forteller NATO-folk NRK snakket med.
Men fortsatt hevder Russland at rakettforsvaret egentlig er rettet mot dem.
Det vises gjerne til at en eventuell atomavtale med Iran ikke synes å ha noen innvirkning på gjennomføringen av rakettforsvarsplanene.
USAs rolle avgjørende
– USAs bidrag er avgjørende for det europeiske rakettforsvaret, sier Stoltenberg. Derfor er besøket på USS Carney viktig.
Men i september skal britene lede en øvelse utenfor Skottland. Der skal også den norske fregatten Fridtjof Nansen delta, men bare for å øve på å beskytte de jagerne som har SM3-raketter om bord og som skal gjøre hovedjobben.