Økonomien viktigste sak

Valgdagsmålingene viser at økonomi er den suverent den viktigste saken for amerikanske velgere. Deretter følger helsereformen.

USA kongressvalg
Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Økonomien inkludert den høye arbeidsledigheten er den viktigste faktoren for velgerne, 62 prosent sier at det har vært den saken som teller mest i valget.

Helsereformen ligger som sak nummer to, med 19 prosent.

Helsereformen som president Barack Obama og Demokratene fikk gjennom i Kongressen i mars i år, splitter velgerne like mye nå som da den ble diskutert i fjor høst og vedtatt tidligere i år.

61 prosent av demokratiske velgere mener reformen må utvides, mens 82 prosent av republikanske velgere sier den må reverseres. Republikanske ledere har lovet å gjøre alt de kan for å reversere reformen hvis de får flertall nok i Kongressen.

To av tre demokratiske velgere mener at regjeringen generelt ikke gjør nok, mens fire av fem konservative velgere sier at regjeringen gjør altfor mye.

Valgdagsmålingene som foreligger fra gir imidlertid et inntrykk av at velgerne er misfornøyd med politikere fra begge partier. Demokratene gjør et hårfint bedre inntrykk hos velgerne, men begge partier må se at flertallet av velgerne langt fra er fornøyd med jobben de gjør.

Velgerne sier at den nåværende regjeringen ikke er å klandre for den økonomiske krisen. Politikkens tyngdelover likevel gjør at presidenten og regjeringen får ansvaret for ståa og spenningen knytter seg til om hvor stor straffen blir for Demokratene.

SISTE NYTT

Siste nytt