65.000 amerikanere ble tvangssterilisert: Ofre i Virginia får erstatning

I mange tiår steriliserte USA titusenvis av mennesker som de mente var uskikket til å få barn. Nå får ofrene i Virginia erstatning.

Offer for tvangssterilisering, Elnora Mills

TVANGSSTERILISERT: Elnora Mills var en av over 65.000 amerikanere som ble offer for rasehygieneprogrammet i USA. Hun får erstatning fra staten North Carolina, og nå er det klart at også Virginia betaler ut erstatning.

Foto: Mike Spencer / Ap

Virginia var en av over 30 amerikanske stater som i flere tiår tvangssteriliserte personer de mente var «uønskede eller mentalt uskikket».

Nå er det bestemt at ofrene for steriliseringen skal få erstatning på 25.000 dollar (nærmere 190.000 kroner), skriver BBC. Det er resultatet etter en flere år lang kamp fra aktivister.

– Jeg mener det er en anerkjennelse av at når vi gjør noe galt, så må vi som myndighet fikse det. Nå kan vi avslutte dette kapitlet og begynne å lege, sier demokrat Patrick Hope, fra Virginia til Reuters.

Over 8000 ble tvangssterilisert i Virginia, mens det totalt i de 33 amerikanske statene som var omfattet av programmet kan være snakk om så mange som 65.000 personer.

Inspirerte nazistene

Men det er ikke mange av ofrene som vil oppleve å få kompensasjon fra staten. Ifølge forkjemperne for erstatningen er det bare 11 overlevende man kjenner til.

En av dem er 87 år gamle Lewis Reynolds, som ble tvangssterilisert som 13-åring. Årsaken skal ha vært at han hadde epilepsi.

– De gjorde noe galt. Jeg kunne ikke få en familie slik alle andre kunne. De fratok meg rettigheter, sier han.

USAs omfattende sterilisering var en del av et større rasehygieneprogram som pågikk fra 1920-tallet til så lenge som 1970-årene. Ifølge BBC skal programmet ha inspirert Nazistene og Adolf Hitlers tanker om overlegne raser.

Visste ikke at det skjedde

Over en femtedel av dem som ble sterilisert i Virginia var afroamerikanere, mens to tredjedeler var kvinner. Flere skal ikke ha vært klar over hva som skjedde med dem, fordi de opprinnelig gikk til legen av helt andre årsaker.

Virginia blir den andre staten som betaler erstatning til ofrene. North Carolina besluttet i 2013 å betale 50.000 dollar til ofre i denne staten. Det er antatt at det utgjør 1.800 personer.

SISTE NYTT

Siste nytt