- Ingen lett avgjørelse

Obama tok beslutningen om å sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan med tungt hjerte.

Video nsps_upload_2009_12_2_7_15_18_372.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Barack Obama la klokken to i natt, norsk tid, frem sin nye Afghanistan-strategi ved militærakademiet på West Point i New York.

- Som øverstkommanderende har jeg bestemt at det er vår livsviktige nasjonale interesse å sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan. Etter 18 måneder vil tilbaketrekningen av soldatene begynne, sa Obama i talen.

Obama vil sende soldatene ut allerede i starten av 2010. Disse soldatene kommer i tillegg til de om lag 70.000 som allerede er utplassert der.

Han understreket at det var en tøff beslutning.

- Jeg tar ikke lett på denne avgjørelsen. Jeg tar den fordi jeg er overbevist om at vår egen sikkerhet står på spill i Afghanistan og i Pakistan. Dette er sentrum for den voldelige ekstremismen som Al Qaida praktiserer. Det er der angrepet 9/11 kom fra, og det er der nye angrep planlegges mens jeg snakker.

Les hele talen til Obama. (ekstern link)

Se talen til Obama her

Sivil opptrapping

- Det er tre hovedelementer i strategien: et militært tiltak for å skape et grunnlag til forandring, en sivil opptrapping som styrker positive handlinger og et effektivt samarbeid med Pakistan, uttalte Obama.

Obama minnet om 9/11, og årsaken til at USA gikk inn i Afghanistan i utgangspunktet. Han informerte om at han har bedt om hjelp fra sine allierte, og understreket viktigheten av NATO.

Obama vektla videre strategi i Pakistan i talen.

- Både menneskene og regjeringene i både Afghanistan og Pakistan er i fare. Risikoen er enda høyere i Pakistan med tanke på atomvåpen, fordi vi vet at Al Qaida og andre ekstremister oppsøker nettopp dette, sa han.

Status quo

Obama uttalte at ikke å sende flere soldater til Afghanistan vil opprettholde status quo, og føre til en tilbakegang.

- Det ville blitt dyrere og forlenget oppholdet vårt. Vi hadde ikke greid å skape den tilstanden vi trenger for å trene afghanske sikkerhetsstyrker, og dermed gi de rom til å ta over, sa Obama.

Se reaksjonen til amerikanere her:

Video nsps_upload_2009_12_2_8_2_21_375.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for video.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt