Hopp til innhold

Obama kommer til Oslo 9. desember

USAs president Barack Obama kommer til Oslo kvelden den 9. desember. Det har Nobelinstituttet fått bekreftet fra Det hvite hus.

Barack Obama
Foto: REUTERS/Jason Reed

NB: Denne artikkelen ble skrevet før Det hvite hus flyttet presidentens deltakelse på klimatoppmøtet i København fra 9. desember til rundt 17.-18. desember.

President Obama ankommer Oslo fra klimatoppmøtet i København, hvor han skal delta på møtets tredje dag. Toppmøtet starter 7. desember.

- Vi har i dag fått bekreftet at presidenten ankommer «late evening», opplyser Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad til nrk.no.

Det hvite hus har bestilt hele Grand Hotel i forbindelse med nobelprisutdelingen, og i forrige uke fikk hotellet en utvidet bestilling fra og med den 9. desember.

Flere poster på det tradisjonelle prisvinnerprogrammet er allerede kuttet ut. Utover ankomst er ingen poster på programmet formelt bekreftet. Men noen er mer sannsynlig enn andre.

Men regner med at Obama gjennomfører besøket på Nobelinsituttet, hvor han skal kvittere for fredsprisen, før han deltar på utdelingsseremonien i Oslo Rådhus.

Det er forventninger til takketalen han her skal holde. Obama er en stor taler, hvor visjonene gjerne trekkes opp. Kairo-talen, hvor han strakte ut en hånd mot den muslimske verden, trekkes stadig frem.

Se video:

Video nsps_upload_2009_12_1_15_42_38_295.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Geir Lundestad. Klikk på bildet for å se video.

Banketten på kvelden og hilsningen til fakkeltoget er også rimelig sikre poster på programmet - slik det nå ligger an.

Håpet er at den amerikanske fortroppen, som nå befinner seg i hovedstaden, kan ha med seg en bekreftelse på resten.

Slik ser Obamas program ut nå.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

9. desember - kveld

Ankomst Oslo fra København. Presidentflyet Air Force One lander på den militære delen av Gardermoen.

Det er Nobel-komiteens leder Torbjørn Jagland, komitésekretær Geir Lundestad og representanter for UD og Forsvaret som vil motta prisvinneren.

Presidenten fraktes med bilkortesje eller helikopter inn til Oslo sentrum.

Tradisjonelt spiser prisvinnerne middag med Nobelkomiteen på Grand Hotel dagen før prisutdelingen. Denne står fortsatt oppført på programmet, men kokkene trenger ikke å planlegge altfor nøye.

- Det pleier å være en veldig hyggelig middag, men vi ser ikke for oss at denne blir noe av i år, sier Lundestad.

10. desember

Klokken 10.45 - Besøk på Nobel-insituttet. Obama skal kvittere for fredsprisen og få overrakt bevis på prispengene på 10 millioner svenske kroner.

Klokken 11.20 - Pressekonferanse med nasjonal og internasjonal presse på Grand Hotel.

Klokken 12.20 - Audiens på Slottet for presidenten og førstedamen hos kong Harald og dronning Sonja.

Klokken 13.00 - Utdelingsseremoni i Oslo Rådhus.

Klokken 14.45 - Mulig lunsj på Slottet. Svært usikkert.

Klokken 16.20 - Mulig besøk på Nobels fredssenter. Svært usikkert.

Klokken 18.55 - Prisvinneren hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel.

Klokken 19.30 - Nobelbankett med 250 gjester i Speilsalen på Grand Hotel.

11. desember

Klokken 10.00 - Møte med statsminister Jens Stoltenberg.

Klokken 11.00 - Felles pressekonferanse.

Alt tyder på at møtet med statsministeren gjennomføres på Statsministerens kontor, men dette er ikke offisielt bekreftet fra Det hvite hus. En mulighet kan også være at de to tar den offisielle samtalen under klimatoppmøtet i København, hvis tiden blir knapp.

- Vi har ikke fått noe avreisetidspunkt ennå, men tror vel at det blir relativt tidlig på morgenen/formiddagen den 11. desember. Møtet med Stoltenberg blir nok noe av, men tidspunkt og sted er ennå ikke formelt fastslått, sier Geir Lundestad.

Etter at møtet med Stoltenberg er ferdig, vil presidenten bli fraktet til Gardermoen og forlate landet.

Det betyr at han ikke deltar på Nobel-konserten som holdes kvelden den 11. desember. Arrangøren håper på en løsning slik at Obama er med via storkjerm, trolig i opptak.

Sprenger ingen rammer

For politiet kom ikke det utvidede oppholdet som en ubehagelig overraskelse.

- Dette er et av scenariene vi har planlagt for. Det er klart det blir mer utfordrende, men som sagt, det var med i planene våre, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politikammer til NRK Alltid Nyheter.

Han sier det halve døgnet med ekstra opphold i Oslo ikke sprenger noen budsjetter.

- Det er innenfor rammene av de planene vi har lagt, også økonomisk, sier stabssjefen.

Oslo politikammer har gitt et anslag til Justisdepartementet og Politidirektoratet om hva sikkerhetsopplegget rundt den amerikanske presidenten vil koste.

Justisminister Knut Storberget har oversendt ønsket om en tilleggsbevilgning på 134 millioner kroner til Stortinget. 80 av millionene er satt av til politiet, 12 er påtenkt Forsvaret - og 42 millioner er for mulige budsjett-sprekker.

- Det er jo sånn at alle som er lengre et sted, dyrere blir det. Det gjelder også i dette tilfellet. Men likevel innenfor rammene vi har planlagt for, sier Fredriksen til NRK.

Oslo-politiet får bistand fra nær sagt alle politidistriktene i Norge, i tillegg til at de får hjelp fra Danmark og Sverige.

De samarbeider også tett med presidentens egen sikkerhetsstyrke, Secret Service, som var på besøk og befaring kort tid etter at Obama var tildelt fredsprisen. En fortropp med over 100 medarbeidere er i Oslo allerede, og vil være her inntil fredsprisutdelingen er over. Flere vil komme til utover denne og neste uke.

- Vi har gode dialoger og greie avklaringer med Secret Service og våre nordiske samarbeidspartnere, sier Fredriksen.

Også politiet venter på endelige bekreftelser fra Det hvite hus om hva av programmet som lar seg gjennomføre, og ikke.

- Vi er forberedt på at ting kan endre seg helt til siste sekund, sier Fredriksen.