NRK Meny
Normal

Obama ber amerikanerne være på alerten mot IS

IS vil være farlig for amerikanere og europeere en god stund framover. Vi må alle følge nøye med, sa president Obama før han løp av gårde for å se Star Wars i kveld.

Barack Obamas pressekonferanse

OPPSUMMERTE: Barack Obama på vei inn til pressekonferansen hvor han oppsummerte året som har gått.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

President Obama lover å knuse IS ved å fjerne de lovløse områdene der terrornettverket opererer. På pressekonferansen der han oppsummerte et vanskelig år før juleferien la Obama også vekt på klimaavtalen i Paris og viktigheten av å sikre at en demokrat overtar jobben hans neste november.

– Jeg tror vi vil ha en sterk kandidat som vil overta min jobb, sa Obama som lovet å hjelpe vedkommende i valgkampen.

Dyp mistro

Obama har måttet tåle hard kritikk etter terrorangrepene i California for to uker siden.

Meningsmålinger viser at amerikanernes tillit til ham har falt og at mange frykter han ikke har tatt den islamske terrortrusselen mot USA alvorlig nok.

Obama la ikke fram nye tiltak på pressekonferansen, men lovet nok en gang at IS skal knuses og at det viktigste i så måte er å få slutt på krigen i Syria.

Mens Obama snakket kom også nyheten fra FN i New York om at de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet er enige om en resolusjon om en våpenhvile i Syria.

Vil satse hardt på klima

Obama sier han ser på klimaavtalen i Paris som en stor seier og at han vil bruke mye tid i sitt siste år som president på å sørge for at USA gjennomfører den.

– Vi har fått et internasjonalt marked for ren energi som vokser og som er effektivt. Det gir store muligheter for oss at etterspørselen etter ren energi vokser, sa Obama.

Han har i sin presidenttid satt i gang storstilt satsing på grønn teknologiutvikling i USA og mener denne utviklingen ikke vil snu selv om en republikaner skulle bli landets neste president.

Star Wars og Hawaii

Obama har store planer for sitt siste år som president der Cuba, Iran og våpenreform også vil stå høyt på agendaen. Først er det imidlertid juleferie.

I kveld setter Obama seg på flyet til California der han skal møte pårørende og ofre etter San Bernardino-terroren før han reiser videre til Hawaii og 16 dagers ferie med familien.

Først tar han seg imidlertid tid til noe annet:

– Nå må jeg gå, for jeg skal se den nye Star Wars-filmen, gliste Presidenten mens journalistene forsøkte å skrike ut flere spørsmål til ham.

I kinosalen i Det hvite hus er The Force Awakens i gang nå. Dermed blir Obama en av de første som får se den, for først i dag har den nye Star Wars-filmen vanlig kinopremiere her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt