NRK Meny
Normal

Obama ser «enorme hindre» for fred i Midtøsten

USAs president sa han vil fortsette å rette opp forholdet mellom USA og den muslimske verden i en tale i Indonesias hovedstad i natt. Han la også vekt på at fredsprosessen i Midtøsten står overfor enorme hindre.

Obama taler i Indonesia

USAs president Barack Obama prøvde på ny å rekke en hånd ut til den muslimske verden i en tale i Indonesia i natt.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Obama på universitet i Jakarta

Obama fikk en varm velkomst da han ankom universitetet i Jakarta.

Foto: JASON REED / Reuters

Talen til Obama er, ifølge Reuters, en fortsettelse på talen han holdt i Kairo for 17 måneder siden, som var en forsonende tale med den muslimske verden - en tale som bidro til at han ble tildelt Nobels fredspris.

Da sa Obama at han var kommet for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer.

Hyllet Indonesia

USAs president er for tiden på en 10 dagers rundreise i Asia. Det var lenge usikkert om Obama ville besøke Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske land. Turen ble utsatt to ganger på grunn av usikkerheten rundt vulkanen Merapi.

– Indonesia er et eksempel på et land i utvikling som omfavner demokrati, og som er tolerant overfor andre religioner, sa Obama.

Han fikk en varm velkomst da han besøkte Jakarta, byen hvor han bodde i fire år som barn sammen med sin mor og sin indonesiske stefar. Og presidenten snakket varmt om sitt tidligere hjemland.

– Det var i 1967 jeg først kom hit, sa den amerikanske presidenten, som ikke har vært i landet siden han flyttet derfra i 1971. – Indonesia er en del av meg, sa USAs president.

Video Obama tilbake til barndommens rike

VIDEO: Se reportasje fra Urix om Obamas Asia-rundtur, og besøket til landet der Obama bodde som barn.

Vanskelig fredsprosess

Etter talen i Kairo har tiltroen til Obama gradvis blitt svekket i flere muslimske land, skriver nyhetsbyrået Reuters. Amerikanske stryker er fortsatt tilstede i både Irak og Afghanistan, og fremdriften i fredsprosessen i Midtøsten går sakte.

I Jakarta sa Obama at USA vil gjøre alt for å få til en rettferdig fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

– Israel og palestinerne har gjenopptatt direkte fredssamtaler, men enorme hindre gjenstår, sa Obama til studentene.

– Men la det ikke herske noen tvil om at vi vil gjøre alt i arbeidet for et rettferdig utfall, noe som også er i alle involverte parters interesse: To stater, Israel og Palestina, side ved side i fred og harmoni, sa Obama.

USA tok tidligere i uka skarp avstand fra Israels varslede bygging av 1.300 nye boliger for bosettere i det okkuperte Øst-Jerusalem, skriver NTB.

– Dette er et tilbakeslag i bestrebelsene på å gjenoppta direkte forhandlinger mellom israelere og palestinere, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Washington.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste kritikken og hevdet at Israel er i sin fulle rett til å bygge i Øst-Jerusalem.

– Israel ser ingen forbindelse mellom fredsprosessens og planleggings- og byggepolitikken i Jerusalem, som har vært uendret gjennom 40 år, het det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

– Jerusalem er ikke en bosetning, Jerusalem er staten Israels hovedstad, het det videre, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt