NRK Meny
Normal

En av fem tror Obama er muslim

Nesten en av fem amerikanere tror nå at president Barack Obama er muslim.

Barack Obama under Kairo-talen 4. juni 2009

Barack Obama under Kairo-talen til den muslimske verden 4. juni 2009.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

En ny undersøkelse viser en økning i antallet amerikanere som feilaktig tror presidenten er muslim.

Fra 11 til 18 prosent

Økningen har skjedd de siste årene, og undersøkelsen ble gjørt før president Obama blandet seg inn i krangelen om byggingen av en moské nær Ground Zero på Manhattan, skriver Fox News.

Funnene er gjort i en «Religion, politikk og presidenten»-undersøkelse som er gjort av Pew Forum. Undersøkelsen tar også for seg amerikanernes holdning til religionens innvirkning på samfunnet og hva folk kommer til å stemme i kongressvalget 2. november i år.

Ifølge undersøkelsen sier nesten en av fem (18 prosent) at president Obama er muslim. Det er opp fra 11 prosent i 2009.

Presidenten er kristen, men antallet amerikanere som svarer kristen når de blir spurt hva slags religion Obama har, har gått kraftig ned. I 2008 svarte 51 prosent av Obama var kristen, mens 34 prosent svarer det samme i dag. 43 prosent svarer at de ikke vet hva slags religion president Obama hører til.

Hva er Obamas religion?

Hva er Obamas religion?

Mars 2008

Oktober 2008

Mars 2009

August 2010

Kristen

47%

51%

48%

34%

Muslim

12%

12%

11%

18%

Annet

2%

2%

1%

2%

Vet ikke

36%

32%

34%

43%

Vil ikke svare

3%

3%

6%

2%

Kilde: Pew Forum

Bedre skussmål som kristen

Undersøkelsen viser også en sammenheng mellom hvor god jobb de mener presidenten gjør og hva slags religion han har. De som svarer at president Obama er kristen har en mer positiv vurdering av jobben han har gjort i Det hvite hus.

De som svarer at president Obama er muslim gir ham en negetiv vurdering, mens de som ikke vet hvilken tro han har gir ham en delt vurdering.

Pew-undersøkelsen viser også at Republikanerne blir regnet som mer vennlig innstilt overfor religion enn Demokratene, selv om begge partiene fikk noe lavere score enn i 2008.

61 prosent mot moskébyggingen

I en lignende undersøkelse som er utført av Time mandag og tirsdag denne uken, altså etter president Obamas uttalelser om moskeen, svarer 24 prosent at de tror han er muslim. 47 prosent svarer at de tror han er kristen.

I Time-undersøkelsen svarer forøvrig 61 prosent at de er mot byggingen av moskeen ved tomten der World Trade Center sto.

President Obama er kristen. Men Obamas far var en muslimsk kenyaner, mens moren kom fra Kansas. I årene fra han var seks til ti år gammel bodde Obama sammen med moren i det muslimskdominerte Indonesia.

Og det fulle navnet hans, Barack Hussein Obama, høres muslimsk ut for mange, skriver CBS News.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt