Obama: – India har blitt en verdensmakt

USAs president Barack Obama hyller India og snakker varmt om tette forbindelser mellom de to landene. India er nå en etablert verdensmakt, sier Obama.

Barack og Michelle Obama i India

USAs president Barack Obama og kona Michelle drysser roseblader på Raj Ghat, stedet der Mahatma Gandhi i sin tid ble kremert.

Foto: JASON REED / Reuters

Presidenten tilbringer nå sine siste timer i India for denne gang, før turen går videre til Indonesias hovedstad Jakarta.

– Forholdet mellom India og USA er et av de viktigste på 2000-tallet, sa Obama på en pressekonferanse sammen med Indias statsminister Manmohan Singh i New Delhi mandag.

– India og USA skal jobbe som likeverdige partnere i et strategisk forhold, repliserte Singh.

Les: Obama ber om dialog mellom India og Pakistan

Les også: Obama minnet indiske terrorofre

Obama hilste på ei jente da han besøkte Humayun's Tomb i New Dehli

Obama hilste på ei jente da han besøkte Humayun's Tomb i New Dehli søndag.

Foto: JIM WATSON / Afp

Vil hjelpe i FN-sak

Den amerikanske presidenten er på sin store rundreise i Asia, og første stopp var India. Samtidig får Obama kritikk på hjemmebane for å ha reist fra USA så raskt etter kongressvalget, der Demokratene gjorde det svært dårlig.

Les også: Dette må Obama gjøre nå

Et viktig mål med Obamas reise er å fremme amerikansk eksport til Asia. I Mumbai i helgen presenterte han nye handelsavtaler med India til en verdi av 10 milliarder dollar.

Mandag antydet Obama samtidig at USA ville gi støtte til Indias krav om et fast sete i FNs sikkerhetsråd. En hjelp som kan styrke båndet mellom landene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Kan han tilfredsstille India?

Les også: 10 grunner for å besøke India

– Trygt å fly til Indonesia

Nytt utbrudd fra Merapi

I helga var det et nytt utbrudd fra vulkanen Merapi.

Foto: CLARA PRIMA / Afp

I ettermiddag norsk tid skal Obama tale til det indiske parlamentet, før han tar luftveien videre til det vulkanrammede landet Indonesia.

Denne turen har blitt utsatt to ganger allerede på grunn av usikkerheten rundt vulkanen «Merapi», men nå blir det sett på som sikkert å fly inn til hovedstaden Jakarta, melder Reuters.

«Merapi» har spydd ut lava i flere omganger, noe som har ført til overopphetet gass og dødelige skyer som så langt har tatt livet av 130 mennesker. 300.000 har blitt evakuert.

I helga ble dusinvis av flyreiser til og fra Jakarta kansellert, men indonesiske myndigheter sier nå at forholdene er trygge.

Danset seg inn i indiske hjerter

Presidentparet har opplevd mye siden de startet sin Asia-rundtur lørdag. Første dagen danset USAs førstedame Michelle Obama barfot til Bollywood-musikk da hun besøkte vanskeligstilte barn i Indias største by Mumbai.

Michelle Obama i Mumbai

Michelle Obama danset til Bollywood-musikk under besøket i Mumbai.

Foto: Rajanish Kakade / Ap

Også Barack Obama har vist frem dansefoten. Søndag formiddag besøkte Barack Obama og kona Michelle skolen The Holy Name i Mumbai.

Etter litt nøling kastet han seg ikke direkte inn i dansen, men fikk etter hvert vist dansefoten, til stor jubel fra de andre tilskuerne.

Les også: Obama viste dansefoten i Mumbai

SISTE NYTT

Siste nytt