Obama reiser ikke på Mandela-besøk

Nelson Mandela skal nå være på sitt dårligste, ifølge familien, og erkebiskopen i Cape Town har vært på besøk. Denne uken kommer også USAs president Barack Obama til Sør-Afrika, men noe Mandela-besøk blir det nok ikke.

Barack Obama under en tale i Washington

USAs president Barack Obama kommer mest sannsynlig ikke til å få treffe Nelson Mandela for andre gang.

Foto: ALEX WONG / Afp

– Far åpnet øynene og smilte da vi fortalte han at Obama kom på besøk til Sør-Afrika, sier Mandelas datter Zindzi, ifølge den britiske avisen The Independent.

Mandela har i en årrekke vært en stor beundrer av ulike amerikanske presidenter, og skal blant annet ha vært stolt over å ha vært en av Bill og Hillary Clintons rådgivere da Lewinsky-saken herjet som verst.

Ber for en perfekt slutt

I dag samlet Mandelas nærmeste familie nok en gang til bønn for den store antiapartheid-helten som i 19 dager har vært innlagt på et sykehus i Pretoria.

I sykehuskapellet var også biskopen i Cape Town, Thabo Makgoba.

– Vi ber for at han får en fredelig, perfekt slutt, sa han i bønnen.

Denne uken har 94 år gamle Mandelas helsetilstand gått fra alvorlig til kritisk og biskopens bønn syntes å reflektere en gryende erkjennelse blant mange sørafrikanere av at det ugjenkallelig går mot slutten for mannen de ser på som en moralsk gigant og en slags moderne landsfader.

Obama i Afrika

Litt lenger nord i Afrika, i Senegal, lander i kveld en annen mann, som i oppmerksomhet kan sammenlignes med den sørafrikanske nobelprisvinneren, og som også ble sitt lands første fargede president.

Sasha, Malia og Michelle Obama og Nelson Mandela

Barack Obama har møtt Mandela bare en gang i 2005 da han var senator og Mandela var på besøk i Washington. Hans kone og døtre derimot møtte Mandela i 2011.

Foto: DEBBIE YAZBEK / Afp

Barack Obamas Afrika-tur har fått vel så mye oppmerksomhet på grunn av de landene han ikke besøker som dem han lander i.

Spesielt er følelsene i hans fars hjemland Kenya såre etter at det ble bestemt at Obama ikke skal besøke landet der landets nyvalgte president, Uhuru Kenyatta, og hans visepresident, William Ruto, er under etterforskning av den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag.

Også kontinentets mest folkerike stat, Nigeria, føler seg forbigått av de små og fredelige landene Senegal og Tanzania.

Et land som derimot står på besøksprogrammet er Sør-Afrika.

Ifølge Washington Post ønsker Obama med dette å hylle de nye unge afrikanske lederne og ære en gammel.

Tar opp kampen med Kina

Formålet med besøket er å fremme amerikansk handel og investeringer i området og som mange afrikanske ledere har påpekt lenge; det var på tide.

Obama har bare en gang tidligere besøkt kontinentet som president. Den gangen i 2009 var han på en 20-timers visitt i Ghana, og rakk å uttale at han har afrikansk blod i årene før han fløy videre til Asia og Latin-Amerika.

Siden den gang har Kina seilt opp som den største handelspartneren til mange afrikanske land. Som med sine 200 milliarder dollar i årlige investeringer på kontinentet er mer enn dobbelt så stor som USA. I tillegg har Kina gitt mange afrikanske land milliarder i bistand uten noen form for politiske føringer.


Dette kan ikke Obama konkurrere mot, men han kan peke på forskjellene mellom Kinas engasjement og det amerikanske. Han skal blant annet etter planen holde et stort folkemøte i Sør-Afrika denne helgen. Noe Kinas statsminister aldri ville eller har gjort.

For det er nettopp de demokratiske strengene og åpenheten Obama kan spille på, samtidig som han vil ta opp de mange problemene som fortsatt truer det store kontinentet. Det er også ventet at Obama vil framheve USAs erfaring i å bygge opp lokal fagkunnskap, overføring av teknologi og kjøreregler i den økonomiske politikken på sin rundreise.

Vil gi Mandela ro

Obama begynner med et tredagers besøk i Senegal i kveld, før han flyr til Sør-Afrika på fredag. Der han blant annet skal besøke Robben Island og holde en tale ved Universitet i Cape Town.

Men altså ikke besøke sykehuset i Pretoria.

– President Obama ville ha elsket å se Madiba, sier utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane til pressen i Pretoria, før hun fortsatte:

– Men i mitt land prøver vi å gi mennesker fred og ro til å bedres når de er i dårlig form, uansett alder, ifølge den sørafrikanske avisen Sunday Times.

SISTE NYTT

Siste nytt