NRK Meny
Normal

Mandelas familie samler seg i hjembyen

Nelson Mandelas nærmeste familie møtes nå i familiehjemmet i Qunu. Fortsatt er tilstanden kritisk, men stabil for Sør-Afrikas landsfader.

Mandelas familie utenfor hjemmet i Qunu

I dag kom store deler av Nelson Mandelas familie til hjemmet i Qunu for å samles og snakke sammen.

Foto: STRINGER / Afp

Familiens eldre og representanter for Thembuklanenes kongehus, som Mandela er født inn i, har i dag samlet seg i huset til Nelson Mandela i hans barndomsby Qunu, sørøst i Sør-Afrika.

Diskutere gravsted

Mandelas datter og to av barnebarna ble observert da de ankom landsbyen for å møte stedets eldre tirsdag ettermiddag.

Planen var trolig å diskutere situasjonen for Mandela, hans helse og mulige gravsted.

– Vi møtes for å diskutere og forberede oss på hva som kan skje, sier Napilisi Mandela, en av de eldre i Mandela-familien, til pressen som hadde tatt oppstilling utenfor huset i Qunu.

Blant dem som nå er i familiehjemmet er hans nærmeste familie bestående av barnebarna Mandla, Thanduxolo, Ndaba og Ndileka Mandela.

Ønsket sin far fred

I går gikk Mandelas datter Makaziwe Mandela ut og sa hun håper hennes far får en fredelig og enkel død.

– Han har gitt så mye vakkert til verden. Jeg tror han kjenner fred, sier hun.

Datteren ba også mediene om å skjerme familien nå den siste tiden.

Den 94 år gamle frigjøringshelten har vært innlagt på sykehus i Pretoria med lungeinfeksjon siden 8. juni. De siste døgnene har hans tilstand nok en gang forverret seg. Sykehusoppholdet er det tredje på et halvår.

– Mandela har kjempet og gitt av sitt liv da han gikk i fengsel for demokratiet. Han er som en far for denne saken og han er en mann vi alle elsker, sa Sør-Afrikas president Jacob Zuma i går mens han forbereder sørafrikanerne på at Mandela trolig snart kommer til å dø.

Obama på besøk

Mandelas død kan sammenfalle med USAs president Barack Obamas lenge planlagte besøkt til Sør-Afrika, og de amerikanske myndighetene følger nå situasjonen nøye.

– Vi følger situasjonen og er kjent med at tilstanden for Sør-Afrikas tidligere president er kritisk, sa pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus mandag.

– Vi håper alle at Mandela skal bli bedre, sa Carney, som tilføyde at Mandela er en av Obamas politiske helter.

Etter planen reiser Obama til Senegal onsdag, tilbringe helgen i Sør-Afrika og deretter dra videre til Tanzania. Men det har vært antydet at hvis Mandela dør i løpet av de neste dagene, vil reiseplanene enten bli avlyst eller endret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt