Hopp til innhold

«Cobbler» og «Gobbler» benådet av Obama

Den 19 uker gamle kalkunen «Cobbler» slipper unna matbordet på den største høytidsdagen i USA, Thanksgiving. I kveld ble han benådet av president Obama på plenen i Rosehagen til Det hvite hus.

Barack Obama benåder kalkun

Barack Obama og familien benådet to nøye utvalgte kalkuner.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Jon Gelius, Washington
Foto: NRK

– Ikke alle får en ny sjanse til å starte på nytt, lo Obama med klar henvisning til sitt eget gjenvalg som president da han sendte kalkunen til grønnere marker.

Det er tradisjon at USAs president hvert år benåder to utvalgte kalkuner i forbindelse med familiehøytiden Thanksgiving.

I år var det de 18 kilo tunge kalkunene «Cobbler» og partneren «Gobbler» som fikk «green card» til å leve. Navnene er gitt etter forslag fra barneskoleelever i delstaten Virginia, der de to kalkunene er født.

President Obama ble ledsaget av sine to døtre, Malia og Sasha, under seremonien som fant sted i den berømte Rosehagen like utenfor presidentens ovale kontor i Det hvite hus.

NRKs korrespondent fulgte benådningen på bare noen meters avstand sammen med et fulltallig pressekorps og et hundretalls inviterte gjester.

– Livet handler om nye muligheter

Barack Obama

Obama holdt en tale der han ønsket alle en fredelig og lykkelig høytidshelg.

Foto: Jon Gelius / NRK
Barack og Michelle Obama

Barack og Michelle Obama hilste på de fremmøtte i Rosehagen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Tradisjonen med presidentens kalkunbenådning dagen før Thanksgiving strekker seg tilbake til 1947, og markerer i år sin 65. «National Thanksgiving Turkey».

Selve benådningen fant sted på gressplenen på et lite bord omkranset av høstblomster og gresskar.

«Cobbler» ble løftet opp, og presidenten og hans to døtre fikk ta ham nærmere i øyesyn før benådningen. «Cobbler» ga fra seg flere skrik, men det hindret ikke Obamas yngstedatter fra å klappe den forsiktig.

President Obama selv lo og smilte under seansen, også da han løftet hånden for å foreta selve benådningen av den 19 uker gamle kalkunen.

– Det sies at livet handler om nye muligheter. Jeg kan ikke være mer enig etter valget nå i november. Derfor har jeg en gave å gi, i samme ånd som å bli født på ny. Disse kalkunene kan se fremover, sa Obama i sin tale og spilte på sitt eget slagord fra valgkampen, «forward».

Hyllet soldater i utlandet

I sin tale ønsket Obama alle amerikanske familier en fredelig og lykkelig høytidshelg, og trakk særlig frem alle dem som tjenestegjør for USA i utenlandsoperasjoner.

Han minnet om at ikke alle får en ny sjanse i livet, og at dem som opplever dette, må vite å forvalte muligheten godt.

– I morgen skal vi ikke bare samles i takknemlighet sammen med våre kjære, men også for å hegne om det fellesskap som vi utgjør som en amerikansk familie, en nasjon, som alle er underveis med samme håp om en bedre morgendag, sa Obama.

Presidenten understreket i sin tale utfordringene og ødeleggelsene som mange amerikanere langs østkysten opplevde etter orkanen «Sandy», særlig i New York og New Jersey.

– Sammen som nasjon skal vi gjenoppbygge og gjenreise våre lokalsamfunn, lovet Obama.

Barack Obama benåder kalkun

President Obama selv lo og smilte under seansen, også da han løftet hånden for å foreta selve benådningen av den 19 uker gamle kalkunen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Får herregårdsliv

Skjemt og alvor preget stemningen i Rosehagen under seremonien. Det vakte munterhet hver gang kalkunen «Cobbler» ga lyd fra seg.

Tre mann passet på kalkunen der den fikk spankulere relativt fritt rundt benådningsbordet før presidenten ankom.

«Cobbler» og partneren «Gobbler» kan se frem til et herregårdsliv på eiendommen til tidligere president George Washington, «Mount Vernon» i Virginia, ikke mange mil utenfor hovedstaden Washington DC.

Her vil de to kalkunene bli vist frem i egen spesialinnhegning for besøkende frem til og med 6.januar neste år, før de får leve et mer tilbaketrukkent liv på museumsområdet til den ærverdige tidligere presidenteiendommen.

To andre kalkuner, som president Obama og hans familie har å fått i gave til Thanksgiving, får ikke en ny sjanse. De to kalkunene blir donert til en lokal matutdelingsstasjon til glede for innbyggere som ikke selv har råd til å sikre seg et kalkunmåltid i høytidshelgen.

Mer populær enn julaften

Thanksgiving-helgen regnes som den største og viktigste familiehelgen i året for amerikanere. Selv julaften stiller bak i popularitet.

Omtrent på alle amerikanske matbord serveres det kalkun i løpet av Thanksgiving. Og det er ikke småtteri amerikanerne klarer å sette til livs i løpet av fridagene.

Ifølge offisielle amerikanske tall er det nesten 115 millioner hjem i USA som feirer Thanksgiving. I år har USA alet frem 254 millioner kalkuner, hvorav den norskættede delstaten Minnesota er største produsent med 46 millioner kalkuner.

Tilbehør som er viktig for kalkunmåltidet er søtpoteter, tranebær, gresskar og grønne bønner, i tillegg til paier.

Hvor mange millioner kalkuner som går med i løpet av Thanksgiving er usikkert, men det er ingen annen høytid som er mer ensrettet i matveien enn nettopp denne.

Familiefesten munner fredag ut i amerikaneres største kjøpefest, «Black Friday», hvor butikker landet rundt lokker med kjempeavslag på alle type varer.

SISTE NYTT

Siste nytt