Hopp til innhold

Nytt demokrati vant valget i Hellas

ATEN (NRK.no) Høyrepartiet Nytt Demokrati tok en knepen seier over Syriza i dagens valg i Hellas. Nå spørs det om Nytt demokrati og sosialdemokratene i Pasok klarer å samarbeide.

Nytt demokrati-leder Antonios Samaras sammen med sin kone Georgia Kretikos

Antonis Samaras vil trolig bli ny statsminister i Hellas etter dagens valg. Her ankommer han parlamentet sammen med sin kone, Georgia Kretikos.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Hellas
Evangelos Venizelos

Pasok-leder Evangelos Venizelos kan avgjøre hvem som skal lede Hellas videre.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Det greske selskapet som står for opptellingen av de greske stemmene utropte like før klokken 20.30 Nytt demokrati som valgvinner.

To store

Nytt demokrati blir det største partiet med 29,5 prosent og Syriza vil få 27,1 prosent.

– Dette er resultatet etter at vi har talt opp stemmene fra 3700 valgstasjoner og vil med en feilmargin på 0,5 prosent være det endelige valgresultatet, sier en representant for Singular Logic, som er ansvarlig for opptellingen.

Dermed blir resultatet etter det greske valget slik:

Foreløpig valgresultat fra Hellas

Parti

Oppslutning

Mandater

Nytt Demokrati

29,5

128

Syriza

27,1

72

Pasok

12,3

33

Uavhengige grekere

7,6

20

Gyllent daggry

6,9

18

Demokratisk venstre

6,2

17

Kommunistene

4,5

12

Med dette resultatet vil Nytt demokrati få 128 plasser i parlamentet, inkludert de 50 bonusplassene til vinneren, og Pasok vil havne på vippen med sine 33 plasser.

– Vi vil finne en best mulig sterkest mulig koalisjon i det greske parlamentet, sier Nytt Demokrati-leder Antonis Samaras i kveld.

Én ting er han imidlertid klar på: Hellas skal forbli i EU og i eurosamarbeidet.

Samaras sier han nå vil samle partiene som deler Nytt Demokratis oppfatning, og sørge for at Hellas får en sterk og stabil regjering.

En talsmann for Nytt demokrati sier i kveld til tv-kanalen at partiet ikke vil samarbeide med Syriza, Kommunistene eller Gyllent Daggry.

Vil ikke samarbeide med Syriza

Et tydelig tegn i dette valget er at de to store ved forrige valg, Nytt demokrati og Syriza, har økt sin oppslutning.

I en uttalelse fra Syriza sier de i kveld at det er viktig at Hellas får en sterk opposisjon.

Valget får stor oppmerksomhet, fordi det på mange måter er blitt en folkeavstemning om avtalen om kriselån som Hellas har inngått med EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Analytikere hevder det blir enklere å justere vilkårene for avtalen dersom Nytt demokrati danner regjering, enn om det blir en Syriza-ledet regjering. Nytt demokrati sier de vil gjennomføre reformprogrammet, men at de vil ha noen justeringer.

Syriza er imot krisepakken, mens Nytt demokrati er for.

Om Nytt demokrati viser seg å være den endelige vinneren, blir det trolig en koalisjon med Pasok. Syriza vil kunne få store problemer med å danne regjering, men partiet håper på en koalisjon med Demokratiske venstre.

Pasok-leder Evangelos Venizelos sier imidlertid i kveld at en forutsetning for å danne koalisjon med Nytt demokrati, er at også andre venstrepartier, deriblant Syriza, blir invitert med. Noe Nytt demokrati allerede har utelukket.

Dermed ser det ut som det ligger an til en dragkamp mellom de to mulige regjeringspartene før en ny regjeringsplattform er klar.

SISTE NYTT

Siste nytt