Hopp til innhold

Nynazist skal svare for 10 drap

Under sterk politibevoktning ble nynazisten Beate Zschäpe ført inn i retten i München, hvor hun er tiltalt for 10 drap. Utenfor demonstrerte nazimotstandere høylytt.

Beate Zschäpe

Iført svart dress og hvite bluser og under sterk bevoktning venter Beate Zschäpe på at saken mot henne skal starte.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Beate Zschäpe (38) er den eneste gjenlevende fra nynazistgruppen NSU. De to andre hovedmedlemmene, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, tok sitt eget liv da politiet skulle pågripe dem for bankran.

Pågripelsen som endte i selvmord førte til at politiet – gjennom en forhåndslaget tilståelsesvideo med den kjente tegneseriefiguren Pink Panter som gjennomgangsfigur – kunne oppklare drapet på 10 tyske innvandrere, drap som ble gjennomført over flere år.

Til sammen er Zschäpe tiltalt for medvirkning til 10 drap (åtte menn av tyrkisk opprinnelse, en gresk mann og en politikvinne), to bombeaksjoner i et innvandrertett område og 15 overfall og ran, alt begått mellom 2000 og 2007.

I mange år trodde politiet som etterforsket de ulike drapene at en tyrkisk mafiagruppe stod bak og flere av de dreptes slektninger ble avhørt, noen av dem mistenkt for å ha vært involvert i drapet. Også de dreptes fortid ble saumfart, for å finne motivet der.

Både politietterforskere og den tyske offentligheten ble sjokkert da sannheten endelig kom for en dag. Det var aldri seriøse mistanker om at et høyreekstremt miljø stod bak.

Fordi alle ofrene utenom politikvinnen hadde tyrkisk og gresk opprinnelse, og de fleste drev små forretninger eller gatekjøkken, ble saken døpt «kebabdrapene» av tysk presse.

Zschäpe meldte seg selv for politiet 8. november 2011, etter at Mundlos og Böhnhardt hadde tatt sine egne liv. Rett før skal hun ha satt fyr på leiligheten de tre delte.

– Jeg er den dere leter etter, skal hun ha uttalt da hun troppet opp på politistasjonen i hjembyen Jena.

Med seg på tiltalebenken i Oberlandesgericht München har Zschäpe fire nynazister som er tiltalt for medvirkning.

De fire skjulte seg med en hette da de skulle passere det store pressekorpset mens Zschäpe uanfektet lot seg avbilde.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Münchens ordfører Christian Ude omringet av presse

Münchens ordfører Christian Ude omringet av presse i formiddag, i det han snakker med to kvinner av tyrkisk bakgrunn som forsøker å få adgang til rettslokalet hvor rettssaken mot Beate Zschäpe føres.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

Storstilt oppbud

Utenfor rettslokalet i München hadde flere antirasismegrupper og tysk-tyrkiske organisasjoner tatt oppstilling. På plakatene var det skrevet «Nei til naziterror, staten og hverdagsrasisme» og «Hitler-unge Zschäpe, du må betale for dine forbrytelser».

Utenfor rettsbygningen er det satt opp barrikader og politioppbudet er svært stort, med over 500 politifolk som passer på bygningen og området rundt.

Saken har vakt sterke følelser i det tysk-tyrkiske miljøet. To unge kvinner av tyrkisk opprinnelse kastet en glassflaske mot politiet i protest, men ble kjapt lagt i bakken av tungt bevæpnet politifolk. Personer som skulle inn i rettssalen fikk til og med håret gjennomsøkt.

Interessen for saken er da også enorm, både blant tysk og internasjonal presse.

I første omgang ble ingen tyrkiske medier akkreditert til å dekke saken, til tross for at åtte av ofrene hadde tyrkisk bakgrunn. Men etter en politisk og juridisk oppvask ble dette endret.

Helt taus

Det knytter seg stor spenning til om Beate Zschäpe vil forklare seg i retten eller forholde seg taus, slik hun har gjort i varetekt.

Ingen har derfor fått noen direkte forklaring på hva som fikk de tre ungdommene til å ta livet av 10 mennesker.

Ifølge tiltalen var motivet å skape så sterk frykt at innvandrere ville forlate Tyskland.

I november i fjor ble det kjent at Anders Behring Breivik hadde skrevet brev til Zschäpe med en oppfordring om å bruke rettssaken til å spre høyreekstrem ideologi. Han titulerte den drapstiltalte kvinnen som «Kjære søster». Det er ikke kjent om hun vil følge rådet.

Flere slektninger av Zschäpe skal vitne, det samme skal foreldrene til Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt.

– Beate Zschäpe ser mer ut som kvinnen i kassen i supermarkedet enn en som er rivende gal eller en som kan eksplodere når som helst, skriver storavisen Bild.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pågripelse av kvinne foran rettssaken mot Beate Beate Zschäpe

Pågripelse av den av de unge kvinnene som kastet flasker mot politiet.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

Mange har fått sparken

Zschäpe, Mundlos og Böhnhardt, som alle kom fra Jena i Midt-Tyskland, var kjent for byens lokale myndigheter som ungdommer med rasistsympatier. Også deres forsøk på å lage bomber skal ha vært kjent.

Siden tok alle de tre, som hadde dannet nynazistgruppen NSU, ny identitet og klarte tross 10 drap å holde seg under radaren til politiet.

Kebabdrapene har ført til en omfattende gransking av tyske sikkerhetsmyndigheter, og flere av toppene i den tyske etterretningstjenesten har fått sparken. En høring om etterforsknings- og etterretningssvikten er på gang i den tyske Forbundsdagen.

Forbundskansler Angela Merkel har kalt saken en skam for Tyskland og den har ført til en heftig debatt om Tyskland virkelige har tatt høyreekstrem vold og rasisme på alvor.

– Med sine historiske, sosiale og politiske aspekter er dette den viktigste saken i tysk etterkrigstid, sier advokatene til familien til, Enver Simsek, blomsterselgeren som ble det første offeret.

SISTE NYTT

Siste nytt