Vil forby tyske høyreekstreme etter arrestasjon

Det kan bli lettere å forby det høyreekstreme partiet NDP i Tyskland etter at en partimedarbeider er arrestert i nazidrapssaken.

Ralf Wohlleben

Ralf Wohlleben, flankert av to politimenn, under en NPD-demonstrasjon i Jena i 2007.

Foto: MARTIN SCHUTT / Afp

Torsdag gikk tysk politi ut med en sterk oppfordring til publikum om hjelp og tips i etterforskningen av den nazistiske drapsgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund).

Gruppen skal ha drept minst ti personer de siste årene, men etterforskes for flere andre drap. Politiet ber om publikums hjelp til å finne flere bakmenn og avdekke gruppens bevegelser.

Saken fikk en ny utvikling etter at Ralf Wohlleben, et mangeårig medlem av det største høyreekstreme partiet i Tyskland, NPD, tirsdag ble arrestert og varetektsfengslet, mistenkt for å ha hjulpet de tre medlemmene i NSU som i årevis levde i dekning mens de begikk drap og bankran.

Flere forbrytelser

Riksadvokat Harald Range sa på en pressekonferanse torsdag i Karlsruhe at terrorgruppen NSU kan være ansvarlig for flere forbrytelser enn de drap og bankran man hittil har fastslått.

Etterforskerne går terroristenes bevegelser nøye etter i sømmene, sa Jörg Ziercke, sjef for det tyske kriminalpolitiet BKA (Bundeskriminalamt).

– Det finnes fortsatt mange hull, sa han, og etterlyste vitner som kan ha sett en eller flere av de tre på parkerings- eller campingplasser. De tre bodde ofte i bobiler når de gjennomførte forbrytelsene sine.

– Foreløpig kjenner vi bare til tre boliger i Zwickau-området, sa Ziercke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uwe Boehnhardt (t.v.) og Ralf Wohlleben i 1996.

Den nå avdøde terrormistenkte Uwe Boehnhardt (t.v.) og arresterte Ralf Wohlleben sammen under en demonstrasjon i Erfurt i 1996.

Foto: Mobit / Ap

BKA har besluttet å henvende seg til publikum i stort omfang fordi man til nå bare har mottatt cirka 250 tips. De viktigste bevisene politiet har funnet, er funnet i de tre boligene. 2.500 bevisgjenstander er så langt registrert.

420 politifolk arbeider med etterforskningen av nazidrapene som regjeringssjef Angela Merkel har kalt «en skam for Tyskland».

Ytterligere 50 kommer snart til. Hos den tyske riksadvokaten arbeider ti statsadvokater med saken.

Tre medhjelpere

Tre antatte medhjelpere er varetektsfengslet i tillegg til kvinnen Beate Zschäpe, som regnes som en av de tre i terrorgruppen. De to mennene, Uwe Mundlos og Uwe Wohlleben, er begge døde, angivelig fordi de begge tok sine egne liv 4. november i en bobil.

Demonstrasjon mot NPD

En demonstrasjon mot NPD i Zwickau sist fredag.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp

Den arresterte Ralf Wohlleben har styrket tyske politikere i troen på at man skal klare å få forbudt NPD, et forsøk som Tysklands øverste domstol avviste forrige gang man prøvde, i 2003.

– Vi kommer til å oppdage enda flere forbindelser til NPD, sa kriminalsjef Ziercke torsdag.

Den 36 år gamle Ralf Wohlleben er mistenkt for å hjulpet NSU-gruppen ved seks av drapene og ett drapsforsøk.

Sosialdemokratene Thomas Oppermann, leder av Forbundsdagens kontrollkommisjon med de hemmelige tjenestene, sa onsdag at flere NPD-folk mistenkes for å ha vært terrorgruppens medhjelpere.

NDP-forbud?

– Dersom det avdekkes kontakter mellom NPD og drapscellen NSU, kan det bli et viktig argument i tilfelle myndighetene gjør et nytt forsøk på å forby NPD, sa innenriksminister Hans-Peter Friedrich fra det konservative partiet CDU onsdag.

Også representanter for det tidligere forbudsskeptiske CSU mener at et forbud rykker nærmere. Fra før har både sosialdemokrater, miljøpartiet De grønne og venstresosialistene Die Linke støttet et nytt forsøk på å forby NPD.

En arbeidsgruppene som skal vurderer et nytt forbudsforsøk, med representanter for regjeringen og delstatene, møttes onsdag i Magdeburg. En beslutning blir tatt på en konferanse i Wiesbaden 8.-9. desember.

Hovedgrunnen til at forfatningsdomstolen i 2003 avviste å forby NPD, var den omfattende rekrutteringen av betalte informanter som det tyske overvåkingspolitiet Verfassungsschutz (Forfatningsvernet) hadde i partiet.

Det mener tidligere riksadvokat Kay Nehm fortsatt er problemet. Han sier torsdag til Frankfurter Allgemeine Zeitung at det er tvilsomt om en ny forbudsprosess vil lykkes.