Nygift par redda ut etter ett døgn

Et ungt par ble redda ut fra Costa Concordia i morgentimene søndag, over ett døgn etter at skipet begynte å synke. Søndag morgen hørte redningsarbeiderne nye lyder fra skipet, og litt før klokka tolv ble en tredje overlevende henta ut fra skipet.

Video Overlevende fra cruisehaveri

Overlevende fra cruisehaveri

Det sørkoreanske paret var på bryllupsreise da ulykka inntraff. Paret har siden fredag sittet innesperra to dekk under havoverflata. Skipet gikk på grunn utenfor vestkysten av Italia fredag kveld.

Redningsarbeidere hadde banket på dørene til skipets lugarer i flere timer da de omsider fikk svar natt til søndag, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA. Paret ble funnet i lugaren sin og brakt til land.

– Det er et mirakel at vi har fant det koreanske paret i live. Vi håper vil vil finne flere personer, sier Cosimo Nicastro i den italienske kystvakta til CNN.

Videobilder viser at paret blir tatt med til en ventende ambulanse på land. Helsetilstanden til paret skal etter forholdene være god, og de greide selv å komme seg i land fra brannmennenes båt.

Nye lyder søndag morgen

Redningsarbeidere hørte søndag morgen nye bankelyder fra innsiden av skipet. Ifølge nyhetsbyrået AP skal en tredje overlevende være lokalisert inne i skipet.

– Redningsarbeidere ved det havarerte skipet har fått kontakt med enda en overlevende, og forsøker nå å hente ut denne personen, sier en talsmann for den italienske kystvakta til AFP.

– Vi forsøker å gjøre det umulige mulig ved å få tak i denne personen, legger han til.

Like før klokka tolv melder Sky News at personen er henta ut av skipet og lagt på båre. Han skal nå fraktes inn til land. Mannen har trolig brukket beinet.

Den italienske kystvakta sier til Sky News at dykkere vil forsøke å ta seg inn i skipet i tilfelle noen fremdeles er innesperra.

Koreansk par ble reddet ut av det synkende cruiseskipet Costa Concordia

Redningsmenn henta søndag ut et koreansk par, som hadde sittet sperra inne i lugaren sin under havoverflata siden fredag kveld.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Leter etter 50-60 personer

Luksuskipet Costa Concordia hadde 3200 passasjerer om bord da ulykka skjedde. I tillegg var om lag 1000 besetningsmedlemmer med på reisen.

Foreløpig er et besetningsmedlem og to franske passasjerer, bekrefta omkommet. De tre skal ha dødd etter å ha hoppa i det iskalde havet da båten begynte å ta inn vann.

40 personer er skadd, tilstanden for fem av dem betegnes som alvorlig.

Ifølge tidligere meldinger var 41 personer savna. Dette er nå oppjustert til å gjelde mellom 50 og 60 personer. Noen av dem kan ha tatt seg i land på Giglio, enten hjemme hos folk eller på sykehus, men det er også mulig at mange er igjen i det synkende skipet.

Den vanskelige redningsoperasjonenen fortsetter utover søndagen.

– Dette er en risikofylt operasjon, forteller Cosimo Nicastro, som er talsmann for den italienske kystvakta, til nyhetsbyrået AFP.

Redningsarbeidet styres fra den italienske byen Livorno.

Redningsarbeidet fortsetter på cruiseskipet Costa Concordia

Jakten på overlevende fortsetter søndag. Her er skipet avbilda søndag morgen.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Kapteinen arrestert

Den italienske påtalemyndigheten arresterte skipets kaptein og førstestyrmann lørdag, og er nå i gang med å undersøke den såkalte «svarte boksen», som ble redda ut av redningsarbeiderne. Boksen inneholder en logg av skipets bevegelser, i tillegg til samtaler mellom de som jobber på skipet.

Kapteinen, som risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet for tidlig, har fortalt den italienske nyhetskanalen TGCOM at skipet traff en stein som ikke var merket på kartet, og at han forsøkte å redde så mange personer som mulig.

Han skal ha forlatt skipet klokka 23.30, mens de siste passasjerne ble henta trygt ut rundt klokka tre på natta. Dette bekreftes av påtalemyndigheten.

Ute av kurs

Ifølge den italienske påtalemakta er det også tvil om kapteinen manøvrerte båten riktig.

– Kapteinen ankom Giglio-øya på en veldig merkelig måte og traff en stein som ble sittende fast på venstre side. Det førte til at båten tok inn en stor mengde vann i løpet av to til tre minutter, forteller aktor til AFP.

Beboere på øya forteller at skipet seilte for nært land, og at det traff et skjær som er velkjent for den lokale befolkninga på Giglio, som teller bare 800 personer.

Ifølge Sky News var kapteinen minst seks kilometer ute av kurs da båten kantra. Myndighetene undersøker også hvorfor skipet ikke sendte ut nødsignal fredag kveld.

Skipet krenger kraftig

Flere av passasjerene har sammenlikna hendelsen med da skipet Titanic sank for 100 år siden.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Kaotiske tilstander

Overlevende har fortalt om kaotiske tilstander på skipet da evakueringsplanene skulle settes i verk. Enkelte har sammenlikna opplevelsen med da skipet Titanic gikk ned for hundre år siden.

Blant annet forteller passasjerene at bare var mulig å komme seg til den ene siden med livbåter. Minst tre av livbåtene, som hver hadde plass til flere enn 100 personer, var ødelagte som følge av tekniske feil eller feil gjort av besetningen.

– Det verste var da de som organiserte livbåtene ropte «kvinner og barn først». Alle familiene som klamret seg til hverandre måtte separeresm forteller en amerikansk passasjer til CNN.

Etter å ha hjulpet noen passasjerer, skal flere av besetningsmedlemmene ha hoppa over bord og svømt i land.

Cruisepresidenten i sorg

Presidenten for det Genova-baserte Costa-cruisene, Gianni Onorato, uttrykker dyp sorg for den forferdelige tragedien. Han sier at det ikke er mulig å svare på alle spørsmålene myndighetene nå stiller.

– Kaptein Schettino, som var i kommandohuset da ulykka inntraff, forsto umiddelbart alvoret i situasjonen og utførte en manøver som hadde til intensjon å beskytte både gjester og besetning. I tillegg satte han i verk sikkerhetsprosedyrer for å forberede en eventuell evakuering fra skipet, sa Onorato i en pressemelding før det ble kjent at kapteinen er arrestert.

– Dessverre ble operasjonen kombilsert ved at en plutselig tilting av skipet gjorde landgangen vanskelig, la han til, ifølge CNN.

Flest italienere om bord

Middelhavscruiset Costa Cruises var på vei fra Roma, med stopp i Savona, Marseille, Barcelona, Palma de Mallorce, Cagliari og Palermo.

De fleste passasjerene om bord var italienere, men det skal også ha vært 32 personer fra Peru, 53 fra Brasil og 126 fra USA om bord.

SISTE NYTT

Siste nytt