Hopp til innhold

Har funnet overlevende om bord

To personer er funnet i live om bord i det havarerte cruiseskipet, melder italiensk fjernsyn. Letemannskapene gir ikke opp letingen etter de rundt 40 personene som fortsatt er savnet etter havariet utenfor Italia.

Skipet krenger kraftig

Redningsmannskapene har ikke gitt opp letingen i og rundt båten. Fortsatt kan noen være i live.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

40 personer er fortsatt savnet etter at det italienske cruiseskipet Costa Concordia gikk på grunn utenfor vestkysten av Italia fredag kveld.

Redningsmannskapene dykker inn i lugarer for å se etter flere overlevende, og sent lørdag kveld fant redningsmannskapet en mann og en kvinne i live inne i skipet.

De hadde ved ett-tiden i natt ikke nådd fram til dem der de befinner seg innesperret to dekk nedenfor i det kantrede og halvsunkne skipet, melder italiensk statlig fjernsyn.

– Det er 35 mennesker som jobber med å komme frem til dem, sier Luca Cari, som er talsmann for brannbrigaden som er med i redningsarbeidet.

Brannmennene sier de hørte stemmene til de to mens de gjennomsøkte skipet på leting etter savnede.

– Vi fortsetter å undersøke. Det er et temmelig tidkrevende arbeid som kommer til å fortsette utover natten. Av de 4.232 menneskene som var om bord, er 4.191 hittil funnet, sier Giuseppe Linardi, som er guvernør i Grosseto-provinsen, ifølge NTB.

Redningsoperasjonen styres nå fra byen Livorno.

– Skjæret var ikke på kartet

Italias påtalemakt har pågrepet kapteinen på cruiseskipet. Han etterforskes nå for uaktsomt drap. Selv sier kapteinen at han umulig kunne vite at skjæret var der.

– Skjæret var ikke på kartet, og vi var 300 meter unna der klippene skulle være, sier kapteinen for skipet, Francesco Schettino, til den italienske avisa la Repubblica.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Italy Cruise Aground

Denne steinen skulle ikke vært der ifølge papirene kapteinen hadde.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

– Det er ikke riktig å si at skipet var ute av kurs, sier han.

– Jeg og mannskapet var de siste til å forlate skipet. Vi vil samarbeide med myndighetene slik at alle nødvendige undersøkelser kan bli gjort.

Vitner har fortalt at de så kapteinen spise middag på en restaurant i det øyeblikket skipet grunnstøtte.

Dette blir avkreftet av direktøren for selskapet Costa Crociere, Gianni Onorato. Han sier at kapteinen, en offiser og firey underoffiserer skal ha befunnet seg på broen.

– Som en katastrofefilm

Det er bekreftet at to franskmenn og en peruaner har omkommet i ulykken.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Dramatisk flukt fra cruise-havaristen

DRAMATISK: Amerikanske turister filmet fra båten de flyktet i fra det havarerte cruiseskipet.

Passasjerer som var ombord på skipet beskriver opplevelsen som traumatisk og sammenligner hendelsen med Titanic-ulykken.

– Det var som en katastrofefilm. Det brøt ut vill panikk da skipet grunnstøtte for alvor. Mennesker, glass og gjenstander veltet rundt over alt, sier Peter Christensen til den danske avisa Politiken.

Danske Peter Christensen reiste sammen med sin kone og et vennepar, og de befant seg på skipets største restaurant.

Christensen forteller at de først kjente en liten rystelse da skipet traff klippene. Og da skipet støtte på grunn fikk folk full panikk.

– Lyset gikk, og alt var svart. Folk ropte og skrek og løp hysterisk rundt. Da nødbelysningen kom på, fortalte personalet oss at alt var under kontroll, og at vi skulle bli der vi var.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Måtte svømme til land fra cruiseskipet

NETT-TV: Cruiseturister fra Canada måtte svømme til land fra det havarerte skipet.

– Lurte på om vi kom til å komme oss ut

Men Christensen forteller til Politiken at han fort forsto at situasjonen var langt mer alvorlig enn det personalet ga uttrykk for.

– Plutselig begynte skipet å helle, og da brøt panikken ut for andre gang. Jeg må innrømme at da tenkte jeg på om vi kom til å komme oss ut derifra.

Christensen så at folk begynte å presse seg mot nødutgangene. De fire danskene holdt sammen, og opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

Personalet ropte at alle skulle søke mot et dekk som vendte ut mot vannet. De skulle forsøke å få alle de 4 200 passasjererne om bord på skipets redningsbåter.

– Måtte lete etter ledig redningsbåt

– Jeg tenkte på Titanic og ble redd for hva dette kunne ende med. Folk dyttet, og da vi endelig kom fram til en redningsbåt, var den full. Vi måtte lete videre, sier Christensen.

67-åringen forteller at de fire danskene til slutt fikk presset seg ned i en båt. Men da krenget skipet allerede så mye at båten ikke kunne fires ned i vannet - den la seg på skipets side.

Alle de fire danskene kom helskinnet fra båtdramaet, og alle har blitt sendt til Roma. Der mottar de hjelp fra den danske ambassaden.

Video Cruiseskipet ligger havarert i fjæresteinene

NETT-TV: Cruiseskipet ligger havarert i fjæresteinene.

SISTE NYTT

Siste nytt