Hopp til innhold

Ny spenning i Østersjøområdet: Russland sender raketter til Kaliningrad

Den polske forsvarsministeren liker svært dårlig at Russland har flyttet raketter med en rekkevidde på opptil 500 kilometer nærmere landets grenser.

Iskander

PRAKTVÅPEN: «Iskander-M» er et av de mest moderne rakettvåpnene som det russiske forsvaret har i dag. Her fotografert i forbindelse med en parade i Moskva i mai 2016.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Både amerikanske og estiske kilder meldte fredag at det russiske forsvaret var i ferd med å transportere rakettsystemet «Iskander-M» fra Ust-Luga-havnen, vest for St Petersburg, til Kaliningrad-enklaven sør i Østersjøen.

Lørdag ettermiddag ble opplysningene bekreftet av Igor Konasjenkov, talsmann for det russiske forsvaret.

– Vi gjorde ingenting for å skjule at vi fraktet rakettsystemet om bord på et sivilt lasteskip, heter det i en pressemelding.

– Rutineøvelse

Genralmajor Konasjenkov er kjent for sin skarpe retorikk mot NATO og særlig USA. Han hevder også at den åpne frakten gjorde det mulig for et en amerikansk spionsatellitt, som skal ha fløyet over skipet, å se rakettsystemet.

– Innenfor rammene av de planer vi har for militær beredskap for våre rakettstyrker, så fraktes disse rundt i Russland hele året. Det er selvfølgelig ikke noe unntak for Kaliningrad, skriver Konasjenkov.

«Iskander-M» er det mest moderne av de russiske mellomdistanserakettene og har en rekkevidde på rundt 500 kilometer. Det kan bære både konvensjonelle og kjernefysiske stridshoder og er ment for å ødelegge militære mål som kommandosentre, flyplasser og hele militære avdelinger.

Plassert i Kaliningrad kan rakettene nå mål så langt unna som Berlin og Warszawa.

Iskander test

En Iskanderrakett som denne kan nå mål 500 kilometer unna utskytingsstedet

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Grunn til stor bekymring

Russland øvde også med «Iskander-M» i den russiske eksklaven Kaliningrad i 2015, men meldingen om at rakettsystemet på nytt sendes hit kommer på det tidspunkt der forholdet Russlands forhold til USA og Nato er dårligere enn på svært lenge.

Etter at USA har kunngjort at de bryter forhandlingene med Russland om et militært samarbeid for å få til en våpenhvile i Syria, har Russland svart med å si opp flere avtaler om atomsikkerhet. Samtidig har de styrket den militære tilstedeværelsen i og rundt Syria.

Den polske forsvarsministeren Antoni Macierewisz sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at meldingen om rakettutplasseringen i Kaliningrad «gir grunn til stor bekymring», og at polske myndigheter følger situasjonen svært nøye.

Polen er et av Nato-landene som grenser til Kaliningrad, det andre er Litauen.

FINLAND-RUSSIA/

Det finske forsvaret sendte ut dette bildet av det russiske SU27-jagerflyet som finnene mener krenket deres luftrom torsdag 6. oktober

Foto: HANDOUT / Reuters

– Finsk luftrom er krenket

Fredag innkalte også det finske utenriksdepartementet Russlands ambassadør for få en forklaring på det finske myndigheter mener er klare krenkelser av finsk luftrom.

Ifølge det finske forsvaret var russiske jagerfly av typen SU-27 torsdag to ganger inne i finsk luftrom, over havet sør for byen Borgå.

Det finske forsvaret offentliggjorde både bilder og kart som viser flyene og ruten de fløy. Opplysningene ble avvist av det russiske forsvaret, som mener flyene kun holdt seg i internasjonalt luftrom. Også estiske myndigheter meldte fredag at et russiske jagerfly har fløyet i deres territorium.

De påståtte krenkelsene kommer samtidig med at Finland knytter sterkere bånd til USA. Landene undertegnet fredag en avtale om forsvarssamarbeid. Denne innebærer blant annet etterretningsutveksling og forskning for å hindre angrep på datasystemer.

Avtale om bedre flysikkerhet i det blå?

Putin og Niinistö

Den finske presidenten Sauli Niinistö drøftet flysikkerhet over Østersjøen med den russiske presidenten Vladimir Putin 1. juli i år

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

I forbindelse med president Vladimir Putins besøk i Finland i begynnelsen av juli, foreslo hans finske kollega Sauli Niinistö et samarbeid mellom landene rundt Østersjøen, inklusive Russland og Nato, for å unngå farlige episoder i luften.

Niinistö foreslo blant annet at alle militære fly i området skal fly med såkalte transpondere påslått, slik at der mulig å identifisere dem. Russland sa seg interessert å drøfte forslaget og også fra NATO-hold ble det vist interesse for å diskutere saken.

I april fløy to russiske jagerly svært nært et amerikansk krigsskip utenfor Kaliningrad samtidig som det har vært flere episoder der russiske fly har vært nært fly fra blant annet Sverige og NATO-land.

Men NRK får opplyst fra NATO-hold i Brussel at det så langt ikke er noe nytt i denne saken, og hendelsene de siste dagene lover ikke særlig godt for en snarlig avtale om bedre flysikkerhet i Østersjøområdet.

SISTE NYTT

Siste nytt