NRK Meny
Normal

Ny rekord i Moskva: Kun seks minutter direkte sollys i desember

Seks minutter med sol i løpet av hele desember satte ny bunnrekord for Moskva. Den russiske hovedstaden var også varmere enn normalen i fjorårets siste måned.

Moskva

Det er aldri tidligere registrert færre soltimer i Moskva i desember enn i 2017.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Årets mørkeste måned slo med det den tidligere bunnrekorden fra 2000, da Moskva fikk tre timer med direkte sollys i løpet av desember, skriver BBC.

– Forrige måned var den mørkeste i historien av værobservasjoner, opplyste Russlands meteorologiske tjeneste Meteonovosti tidligere i uka, ifølge The Independent.

Roman Vilfand ved Statsuniversitetet i Moskvas meteorologiske stasjon bekrefter rekorden.

– Dette året er bare en utrolig situasjon. Det er vanligvis flere titalls timer med sol i løpet av desember, sier Vilfand.

Bunnrekorden kommer etter en måned med lavtrykk som kom inn fra Atlanterhavet og tett skydekke.

Til sammenligning ble det på Flesland ved Bergen målt 58 soltimer, opplyser Meteorologisk institutt. Kjevik ved Kristiansand følger med 49 timer, mens i hovedstaden var det 33 soltimer i løpet av fjorårets siste måned. Trondheim hadde på sin side 18 soltimer i desember.

Sprengkulde

Ikke bare var det grått i den russiske hovedstaden, det var heller ikke mye snø som fikk det til å se lysere ut. I desember var det også 5.8 grader varmere enn normalen, ifølge Vilfand.

– Lavtrykksaktivitet gir vanligvis mildere vær enn høytrykk på denne tiden av året, forklarer meteorolog Terje Alsvik Walløe til NRK.

Der det i Moskva var varmere enn normalt, ble det tirsdag registrert ned mot minus 67 grader i Sakha nordøst i Russland. I regionen, som ligger over 5000 kilometer fra Moskva, ligger tettstedet Oymyakon, som jevnlig er blant de kaldeste bebygde stedene i verden.

Statlig russisk TV viste ifølge AP bilder fra Oymyakon der temperaturen faller til bunn på et termometer som kun måler ned til minus 50 grader. Det er fortsatt varmere enn rekorden fra 2013, da det i Oymyakon ble målt 71 kuldegrader.

Laster Twitter-innhold

Flere bilder fra området har gått sin seiersgang på sosiale medier de siste dagene. Blant dem bildet fra Yakutsk som Anastasia Gruzdeva har lagt ut på Instagram, som viser hva kulda kan føre til når man er ute.

Laster Instagram-innhold

Nest varmeste år

Den sedvanlige kulden i enkelte deler av Russland til tross, fjoråret var det nest varmeste siden målingene startet i 1880, ifølge NASA. Det ble kun slått av 2016, skriver New York Times.

– Dette er den nye normalen, sier Gavin Schmidt, som leder NASAs Goddard Institute for Space Studies.

Laster Twitter-innhold

Den føderale amerikanske forskningsetaten NOAA målte på sin side fjoråret som det tredje varmeste, slått av 2016 og 2015.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) opplyste torsdag at de tre siste årene har vært de varmeste som noensinne er registrert på jorda, ifølge NTB.

De nye dataene kommer fra fem av verdens fremste meteorologiske institutter. Den høyeste globale gjennomsnittstemperaturen var i 2016. Det skyldes effekten som værfenomenet El Nino hadde på temperaturen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt