Hopp til innhold

Fanget Gaddafis sønn - blir forsvarsminister

Osama al-Juwali, som leder de lokale styrkene som fanget Gaddafis sønn lørdag, utnevnes i dag til ny forsvarsminister i Libya.

Saif al-Islam

Saif al-Islam i midten, omringet av noen av militsstyrkene som tok ham til fange.

Foto: Ap

Abdurrahim al-Keib

Abdurrahim al-Keib blir ny statsminister i Libya.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters
Saif al-Islam

Saif al-Islam Gaddafi om bord i transportflyet på vei til Zintan.

Foto: ISMAIL ZITOUNI / Reuters

Al-Juwali leder den lokale militsen i Zintan, som lørdag tok Saif al-Islam Gaddafi til fange.

Etter at Saif al-Islam ble tatt til fange sør i Libya, ble han fløyet til Zintan der han har vært et viktig kort i forhandlingene om en ny regjering.

Like etter at pågripelsen ble kjent, uttalte en kommandant i Khaled bin al-Waleed-brigaden fra byen Zintan at Saif al-Islam først skulle utleveres til myndighetene når Libyas nasjonale overgangsråd er blitt enig om en regjering.

Også menneskerettigheter fryktet at Saif al-Islam skulle brukes til å oppnå posisjoner i regjeringen,

– Jeg er redd de holder ham av politiske grunner. Man forsøker å forme en regjering, og militsene vil kunne bruke ham som et verktøy for å fremme sin posisjon, sier Fred Abrahams fra menneskerettsgruppa Human Rights Watch.

Har lyktes med spillet

Den nye regjeringen er ikke formelt tatt i ed ennå, men en kilde i overgangsrådet sier til nyhetsbyrået Reuters at Osama al-Juwali får den viktige stillingen som forsvarsminister.

Dermed ser det ut til at militsen i Zintan har lyktes i sitt spill om Gaddafis sønn.

Al-Juwali var så lite kjent før han ledet styrkene som tok Saif al-Islam til fange, at det ikke er bilder av ham på de store internasjonale fotobyråene.

Flere nye i regjeringen

Samtidig skal Libyas ambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, være utnevnt til utenriksminister, mens Ali Tarhouni, som i dag er fungerende oljeminister, er utnevnt til finansminister.

Hassan Ziglam, som i dag har en direktørstilling i oljeindustrien, overtar som ny oljeminister.

Abdurrahim al-Keib, som er påtroppende statsminister, skal etter planen formelt offentliggjøre den nye regjeringen klokken 17.00 i ettermiddag.

Aktor på besøk

Tirsdag kom også sjefanklageren ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) til Tripoli for å diskutere Libyas planer for rettsprosessen mot Saif al-Islam

Luis Moreno-Ocampo ankom Tripoli sammen med sin kollega fra domstolens anklagermyndighet Fatou Bensouda.

De to ønsker å snakke med libyske myndigheter om hva som vil skje med Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam og tidligere etterretningssjef Abdullah al-Senussi. Begge er ettersøkt av ICC for forbrytelser mot menneskeheten.

SISTE NYTT

Siste nytt