Fanget Gaddafis sønn - blir forsvarsminister

Osama al-Juwali, som leder de lokale styrkene som fanget Gaddafis sønn lørdag, utnevnes i dag til ny forsvarsminister i Libya.

Saif al-Islam

Saif al-Islam i midten, omringet av noen av militsstyrkene som tok ham til fange.

Foto: Ap

Abdurrahim al-Keib

Abdurrahim al-Keib blir ny statsminister i Libya.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters
Saif al-Islam

Saif al-Islam Gaddafi om bord i transportflyet på vei til Zintan.

Foto: ISMAIL ZITOUNI / Reuters

Al-Juwali leder den lokale militsen i Zintan, som lørdag tok Saif al-Islam Gaddafi til fange.

Etter at Saif al-Islam ble tatt til fange sør i Libya, ble han fløyet til Zintan der han har vært et viktig kort i forhandlingene om en ny regjering.

Like etter at pågripelsen ble kjent, uttalte en kommandant i Khaled bin al-Waleed-brigaden fra byen Zintan at Saif al-Islam først skulle utleveres til myndighetene når Libyas nasjonale overgangsråd er blitt enig om en regjering.

Også menneskerettigheter fryktet at Saif al-Islam skulle brukes til å oppnå posisjoner i regjeringen,

– Jeg er redd de holder ham av politiske grunner. Man forsøker å forme en regjering, og militsene vil kunne bruke ham som et verktøy for å fremme sin posisjon, sier Fred Abrahams fra menneskerettsgruppa Human Rights Watch.

Har lyktes med spillet

Den nye regjeringen er ikke formelt tatt i ed ennå, men en kilde i overgangsrådet sier til nyhetsbyrået Reuters at Osama al-Juwali får den viktige stillingen som forsvarsminister.

Dermed ser det ut til at militsen i Zintan har lyktes i sitt spill om Gaddafis sønn.

Al-Juwali var så lite kjent før han ledet styrkene som tok Saif al-Islam til fange, at det ikke er bilder av ham på de store internasjonale fotobyråene.

Flere nye i regjeringen

Samtidig skal Libyas ambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, være utnevnt til utenriksminister, mens Ali Tarhouni, som i dag er fungerende oljeminister, er utnevnt til finansminister.

Hassan Ziglam, som i dag har en direktørstilling i oljeindustrien, overtar som ny oljeminister.

Abdurrahim al-Keib, som er påtroppende statsminister, skal etter planen formelt offentliggjøre den nye regjeringen klokken 17.00 i ettermiddag.

Aktor på besøk

Tirsdag kom også sjefanklageren ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) til Tripoli for å diskutere Libyas planer for rettsprosessen mot Saif al-Islam

Luis Moreno-Ocampo ankom Tripoli sammen med sin kollega fra domstolens anklagermyndighet Fatou Bensouda.

De to ønsker å snakke med libyske myndigheter om hva som vil skje med Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam og tidligere etterretningssjef Abdullah al-Senussi. Begge er ettersøkt av ICC for forbrytelser mot menneskeheten.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt