NSA-sjefen fridde til hackerne på sikkerhetskonferanse: Hjelp oss!

Sjefen for USAs omstridte etterretningstjeneste ba en sal full av hackere og kritiske sikkerhetseksperter om hjelp til å lage et bedre overvåkningsprogram i stedet for å rakke ned på det.

NSA-sjef Keith Alexander fikk merke stormen rundt etterretningsorganisasjonen han leder, da han talte under datasikkerhetskonferansen Black Hat i Las Vegas i går kveld. Flere ganger ble han avbrutt av tilrop fra kritiske røster i salen, men Alexander fortsatte å forsvare NSAs omstridte overvåkningsprogrammer. – Ingen i NSA har brutt grensene for vårt mandat, sa NSA-sjefen.

SE VIDEO: NSAs sjef, general Keith Alexander, forsvarer USAs overvåkningsprogram PRISM.

Onsdag forsvarte general Keith Alexander i USAs nasjonale sikkerhetsbyrå, NSA, landets utskjelte overvåkningsprogram på en informasjonssikkerhetskonferanse for 7000 deltakere.

Fra talerstolen i Las Vegas forklarte Alexander hvordan myndighetene ved å samle inn informasjon fra telefoner og e-poster har klart å stanse 54 planlagte terroraksjoner siden 1993. 25 av disse skal ha vært i Europa.

Generalen, som har ledet NSA i åtte år, gikk ikke i detaljer annet enn å hevde at de blant annet skal ha forhindret at t-banesystemet i New York ble sprengt i september 2009.

– Pisspreik

Fordraget på 45 minutter ble tidvis avbrutt av kritiske tilrop og applaus fra salen.

– Å stanse terror er en av de viktigste oppgavene for vår nasjon, sa Alexander.

Utspillet ble avbrutt av en mann i salen som hylte: «Frihet!»

– Nettopp, repliserte generalen, og la til:

– Og hvordan klarer vi det? Fordi vi står for frihet.

– Pisspreik, lød reaksjonen i salen.

– Ikke det, repliserte generalen.

Generalen benyttet anledningen til å utfordre salen av skeptikere:

– Dere er de beste teknologitalentene i hele verden. Hjelp oss, ba Alexander, ifølge AP.

Han håpet dermed på at kritikere heller skulle bruke sine evner til å lage et bedre system enn å angripe det.

Avviser at de lytter på samtaler og leser e-poster

USA har fått sterk kritikk etter at varsleren Edward Snowden avslørte hvordan etterretningsmyndighetene overvåker den gjengse amerikaners e-poster og telefonsamtaler med overvåkningsprogrammet PRISM.

Under Black Hat-konferansen kommenterte sjefen i NSA ikke lekkasjene direkte, men stod fast på at overvåkningen var nødvendig for å forsvare landet.

Han avviste også påstandene om at etterretningstjenesten lytter på konkrete telefonsamtaler eller leser e-postene, men sier de kun samler metadata (informasjon om tidspunkt, IP-adresse, m.m., journ.anm.).

– Det finnes ingen navn, adresser eller kredittkortnumre i databasen, sa Alexander.

Onsdag avslørte imidlertid The Guardian at NSA har et annet overvåkningsprogram kalt XKeyscore, som gir etterretningstjenesten muligheten til omfattende innholdssøk i informasjon tilhørende verdens internettbrukere. De kan også sanke inn ip-adressen til alle mennesker som besøker et bestemt nettsted.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt