Hopp til innhold

NRK møtte russiske militærkolonner nær grensen til Ukraina

Rostov (NRK): På vei fra Donetsk i Ukraina til Rostov i Russland møtte NRK i dag på russisk side av grensen tre mindre kolonner med militære kjøretøyer i retning Ukraina. De fleste av kjøretøyene var uten nummerskilt.

Video fra vegen fra Donetsk til Rostov

VIDEO: Russisk militærkolonne nær grensen til Ukraina

Videoen over viser kolonnene vi møtte ikke langt fra byen Mamejev Korgan. Minst to av kjøretøyene hadde rakettsystemer med seg. Det ene hadde et utskytingssystem for Grad-raketter og den andre var muligens av typen Oragan. Begge skyter ut flere raketter om gangen.

Kraftig offensiv

Det er usikkert om militærkolonnen var på vei til Ukraina med våpen til opprørerne, men det skjer samtidig med at separatistene har satt i gang en kraftig offensiv. Det kan ikke utelukkes at den russiske militærkolonnen er med i en russisk militærøvelse på russisk jord.

Kolonnen kan være tegn på en ytterligere opptrapping, der Russland engasjerer seg enda sterkere på separatistenes side. I kolonnene var det cirka 10 kjøretøyer.

Eduard Basurin.

Nestleder i separatistenes forsvarsdepartement, Eudard Basurin, avviser at de får hjelp fra regulære russiske styrker i kampen mot ukrainske regjeringsstyrker.

Foto: NRK

Det blir i ettermiddag meldt fra byen Konstantinovka, som ligger i et område som blir kontrollert av ukrainske regjeringsstyrker, at skolebarn er beordret i kjellerne på grunn av kraftig beskytning fra separatistene.

Framgang for separatistene

Ferske leveranser fra Russland med våpen til separatistene kan forklare at opprørsstyrkene har hatt stor framgang de siste dagene.

NRK har vært i Donetsk i fire døgn, og har hele tiden hørt kraftig skyting. Nylig greide separatistene å ta kontroll over flyplassen i Donetsk, etter at den har vært holdt av ukrainske regjeringsstyrker siden opprøret startet.

Det har også tidligere vært meldt om russiske militærkolonner nær grensen til Ukraina, blant annet før Krim løsrev seg fram Ukraina og ble en del av Russland.

– Ikke regulære russiske styrker

Nestkommanderende i forsvarsdepartementet i opprørsrepublikken Donetsk, Eduard Basurin, sier i et intervju med NRK i dag at det ikke er regulære russiske styrker inne på hans territorium. Han bekrefter likevel at det er mange russiske frivillige som slåss på deres side, og som også gir betydelig humanitær hjelp.

Han sier at bare det siste døgnet så er det registrert 11 drepte og 25 i hans område, alle sivile.

Ukraina: – Opprørerne vil betale en høy pris for angrepene

Stoltenberg: – Russland har styrker i Ukraina

Anklager Russland for opptrapping i Ukraina

donetsk-rostov

SISTE NYTT

Siste nytt