Stoltenberg: – Russland har styrker i Ukraina

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier russiske styrker har vært inne i Ukraina flere ganger de siste månedene.

Jens Stoltenberg og Erna Solberg i Brussel

KRITISERER RUSSLAND: På en pressekonferanse i Brussel sa Jens Stoltenberg at Russland ikke bidrar til en fredelig løsning på konflikten i Ukraina.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, for vi har sett at russerne har flyttet styrker ut og inn av Ukraina de siste månedene og at de har store styrker langs grensen. Vi har også sett en økning i tungt militært utstyr og russisk militært utstyr i Øst-Ukraina, sier Stoltenberg til NTB.

Uttalelsen kom på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg i Brussel, etter at de hadde hatt et møte for å diskutere sikkerhetspolitikk.

– 9.000 soldater

Stoltenberg sa også at Russlands oppførsel ikke bidrar til noen fredelig løsning på konflikten med Ukraina. Han gjentok også NATOs oppfordring til Russland om at deres styrker må trekke seg ut av Ukraina.

En talsperson for det ukrainske militæret sa tidligere onsdag at det var observert et betydelig antall russiske soldater i Luhansk-regionen.

Tirsdag anklaget Ukraina russerne for å ha sendt 700 soldater over grensen for å støtte de russiskvennlige opprørerne. Tallet ble oppjustert av president Petro Porosjenko til 9.000 russiske soldater.

Avvises av Russland

Påstandene er blankt avvist av Russland. Utenriksminister Sergej Lavrov sier at russiske myndigheter gjør det de kan for å løse krisen i Ukraina.

Totalt er over 4.800 mennesker drept i kamper i Øst-Ukraina det siste året. Mange av dem sivile. Det ble inngått en våpenhvileavtale i oktober, men denne er brutt nesten daglig, og den siste tiden har man sett en opptrapping i kampene.

SISTE NYTT

Siste nytt